Новини

Кулинари от четири села мериха сили в празника на картофа в Добри дял

ЗА ТРЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА В ЛЯСКОВСКОТО СЕЛО ДОБРИ ДЯЛ СЕ ПРОВЕДЕ ПРАЗНИК НА КАРТОФА. Въпреки лошото време жителите и гостите на селото демонстрираха своите умения с интересни ястия и десерти с традиционния за българската трапеза зеленчук. Организатори на празника са читалище „П. Р. Славейков -1903”, кметство Добри дял и местния клуб на пенсионера „Еделвайс” с подкрепата на Община Лясковец.

Във фоайето на местното читалище бяха изложени 75 картофени ястия – супи, салати, основни, пюрета, предястия, сладкиши и торти от картофи. В кулинарната надпревара се включиха майстори от добридялския пенсионерски клуб и читалището, както и участници от Лясковец, Драгижево, Козаревец и Мерданя. Сред предложенията се открояваха „Картофките на херцогинята“, баварска картофена салата, еклери с картофен пълнеж и дори картофена пица. Кулинарните предложения бяха оценявани от 5-членно жури – Даниела Арабаджиева, Емилия Жилиева, Ганка Василева, Георги Петров и Красимир Николов.

kartof (2)Докато течеше дегустацията на ястията, празникът продължи с изпълнения на самодейци от читалището и пенсионерския клуб в Добри дял, които изиграха „Кумова ръченица“ и представиха песни от репертоара на групата за народни песни „Пъстра китка”, адаптация по Чудомир „Не съм от тях” и скечове за картофа. Празнично настроение предизвикаха и изпълненията на горнооряховския танцов състав „Балканика”, а талантите от драгижевската младежка група към местното читалище изпълниха известни български народни песни.

В категорията „Най-вкусно картофено ястие” първото място спечели Ганка Петрова от Добри дял за своето майсторски приготвено картофено руло, а нейни подгласници станаха Тодорка Арсова от Козаревец с нейната френска салата и Марияна Стоянова с картофено пюре с пиле по белгийски. В категорията „Най-добра визия” бе определено блюдото с картофена салата на Андрей Картунов от Лясковец, а приза „Най-активен участник” взе мерданчанката Красимира Колева, заслужила наградата с приготвените си седем ястия. Отличието за десерт от картоф бе присъдено за цялостно представяне на Николинка Григорова от Добри дял, която направи цели три десерта – крем карамел с картофи, картофено руло със сини сливи и банан и картофени kartof (3)топчета с орехи и стафиди. Призът „Най-млад участник” отиде при Светослава Куруджикова, а за пореден път награда за най-възрастен кулинар бе присъдена на 86-годишната Пенка Ненова. Награди – сувенири и грамоти, в края на празника получиха всички отличени в надпреварата, а след нея ястията бяха опитани от присъстващите гости и домакини.

Весела БАЙЧЕВА

Сн. Община Лясковец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *