ВТУ става европейски център за обучение на учители по китайски език

С КУЛИНАРНИ ШЕДЬОВРИ И С БОГАТА КУЛТУРНА ПРОГРАМА ИНСТИТУТ „КОНФУЦИЙ“ ПРИ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРАЗНУВА ПЕТИЯ СИ РОЖДЕН ДЕН. Празникът започна вчера, на датата, на която е основан центърът, и продължава до петък.

Две изложби бяха открити вчера. Едната разказва историята на института в снимки, а втората е посветена на китайския зодиак, като всички символи в него са изработени от вълна. Прожекция на филм и работилница на китайски занаяти предложиха на студентите и преподавателите организаторите на празника вчера. Всички любопитни имаха възможност да опитат да изработят китайски възли, гривни от копринени конци, китайски облекла и калиграфия. Кулминацията беше презентацията на китайска кухня, която предложи на гостите две много популярни в Китай ястия – шао као, което много прилича на българската скара, и бао дзъ, което представлява тестени топки, пълнени с кайма и приготвени на пара, разказва доц. Искра Мандова, която е директор на института. Празничният ден завърши с „Танц на дракона”, фойерверки и летящи хартиени фенери.

kitaj2Днес е официалната церемония, на която преподавателите от Факултета по изобразително изкуство ще отличат с титлата „Почетен професор“ свой колега от Университета по геонауки в Ухан. В програмата на празника са предвидени цикъл лекции от изявени български и чуждестранни китаисти, а на 13 октомври започва международната конференция „Дипломатически, икономически и културни отношения между Китай и страните от Източна Европа”. Тържествата завършват с концерт в МДТ „Константин Кисимов”.

Доц. Лун Тао и доц. Искра Мандова са двамата директори на център „Конфуций“ във Велико Търново. За пет години те са успели да осъществят контакти с 36 образователни институции в страната. От тази година институтът на ВТУ става европейски център за обучение на учители по китайски език. Тук ще се подготвят кадри за България и страните от Централна и Източна Европа, както и китайски преподаватели, които работят с чужденци. Обучението в търновския център ще се финансира изцяло от Ханбан, а с подготовката на кадрите ще са ангажирани методисти от Пекинския университет. До този момент кадрите по китайски език на Стария континент са се обучавали само в Унгария.

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *