Селфитата са заплаха за дивите животни

Рио де Жанейро, 5 октомври /БТА/
Все повече туристи си правят селфита с диви животни, а това застрашава редица видове в Амазония, предупредиха еколози, цитирани от Франс прес.
В доклад на международната организация с идеална цел World Animal Protection (Уърлд енимъл прътекшън) се казва, че е налице 292-процентно увеличаване на броя на качените през последните три години в Инстаграм селфита с диви животни.
На над 40 на сто от изследваните снимки се виждат хора, чието държане с животните е неуместно. От организацията отбелязват, че много от селфитата са „режисирани“. Към животните се проявява жестокост, за да позират за снимки с туристи, които изобщо не знаят за това.
„Тези животни често са бити, за да се подчинят, да бъдат отделени от майките или децата си и тайно са държани в плен“, се посочва в доклада. Животните често са подмамвани с храна, а това може да има дълготрайни негативни последствия върху здравето и поведението им. Много често жестокостта, която кара животните да се подчинят, остава невидима за туристите.
В доклада се споменава също за широко разпространена практика – 18 туристически агенции в Манаус, Бразилия, предлагат възможността да се докоснат животни и да се направят селфита с тях. Имаме основания да смятаме, че голяма част от животните няма да оцелеят повече от 6 месеца след подобно малтретиране, увериха от организацията.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *