Стремежът към съвършенство влияе върху всекидневния живот на хората

Проучване, направено във Великобритания, разкрива, че животът на милиони хора не е съвършен, но типичното хладнокръвие на жителите на Острова им помага да се справят с натовареното всекидневие, пише в. „Дейли експрес“.
Съвременният начин на живот е изключително натоварен. Хората постоянно се опитват да балансират между отговорна работа, семейство, грижи за възрастни родители. Вероятно в резултат на това едва 48 процента от участвалите в допитването 2000 души смятат, че животът им е съвършен.
Въпреки това идеята, че успяват да се справят с многобройните си отговорности, изпълва мнозина със задоволство от работата, семейството и романтичните отношения.
Близо 45 процента от анкетираните определят семейния си живот като „почти съвършен“. Четиридесет на сто от участниците в допитването казват, че любовният им живот „не се нуждае от подобрение“. Същевременно един на всеки петима души възприема професионалния си живот като „почти съвършен“ или „напълно съвършен“.
Близо 50 процента от хората смятат, че външността им „далече не е съвършена“. Около 43 процента не крият, че финансовото им състояние не е цветущо.
Допитването разкрива още, че средностатическият възрастен индивид отделя час и 40 минути дневно, за да постигне „съвършеното селфи“ чрез фотошоп, или да приведе дома си в идеален вид, преди да са пристигнали гости. Дамите отделят голямо внимание на перфектния грим.
Внушителните 70 процента от участниците в анкетата смятат, че съвременният човек полага твърде много усилия за постигането на съвършенство. Шестдесет на сто от анкетираните смятат, че никога няма да имат съвършения живот, към който се стремят.
Като цяло три четвърти от британците искат хората по-малко да наблягат на стремежа към съвършенство и да проумеят, че е по-важно да бъдат истински и автентични.
„През последните 20 години се зароди и разрасна опасен мит. Сблъскваме се с него всеки път, когато включим телевизора, разглеждаме списание или отделяме време на социалните мрежи. Съвременният свят изглежда е обсебен от съвършенството. Всекидневно попадаме на фотошопирани снимки на мъже и жени, които изглеждат повече като манекени, отколкото като хора. В резултат на това по-младото поколение прегръща идеята, че съвършенството е всичко. Младите обаче трябва да разберат, че истината е друга. Хубаво е те да научат, че са уникални, да проумеят, че не е необходимо чуждият живот да ги вълнува толкова и да се съсредоточат върху самите себе си“, казва психоложката Ема Кени.
Въпреки постоянния стремеж към съвършенство, 80 на сто от участниците признават, че е ободряващо да срещат хора, които не се опитват да крият истинската си същност.
„Време е да се противопоставим на нормите и да заявим, че несъвършенството е съвършено. Нека бъдем истински и автентични“, призовават експертите.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *