Техническо изложение събира ученици, студенти и млади изобретатели в Горна Оряховица

ПОВЕЧЕ ОТ 300 УЧЕНИЦИ, СТУДЕНТИ И ИЗОБРЕТАТЕЛИ ЩЕ УЧАСТВАТ В ТАЗГОДИШНОТО изложение за младежко техническо творчество в Горна Оряховица. 58 отбора от България, Украйна и Румъния са заявили желанието си да представят своите уникални технически изобретения. Своеобразният технически панаир започва в четвъртък и продължава три дни. Областите, в които участниците ще се конкурират, са мехатроника, машиностроене, електроника и електротехника, софтуер и машини.

Умно огледало, електромобил, болид, който ще се състезава в екомаратон, уреди за термоелектричество и много роботи ще бъдат представени по време на изложението. За първи път в страната ще бъде презентиран и енергиен център, който може да превръща механичната енергия в електрическа.

ПЕТ СА ОТБОРИТЕ ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА И ЗАЕДНО С ИНДИВИДУАЛНИТЕ СИ УЧАСТНИЦИ ЖЕЛЕЗНИЧАРСКИЯТ ГРАД ДЪРЖИ ПЪРВЕНСТВОТО ПО НАЙ-МНОГО ИЗОБРЕТЕНИЯ. Екипи от Професионалната гимназия по електроника и електротехника „Ломоносов“, два отбора от Професионалната техническа гимназия „Васил Левски“, групата за иновации на „Механика Инженеринг Р.Г.“ и „Бултраф“ защитават честта на Горна Оряховица. Старата столица ще бъде представена от екип на гимназията по електроника „А. С. Попов“ и от възпитаниците на инж. Невен Боянов.

10 000 лв. е наградният фонд, осигурен изцяло от спонсори. Наградите ще станат ясни в петък, когато в Горна Оряховица ще пристигне зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *