Милен Джановски подреди юбилейна изложба, пейзажите от метал са запазената му марка | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Милен Джановски подреди юбилейна изложба, пейзажите от метал са запазената му марка

Публикувана на: 12.10.2017г. 122 прегледа

ЮБИЛЕЙНАТА СИ ИЗЛОЖБА ОТКРИ МИНАЛАТА ВЕЧЕР В ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ „БОРИС ДЕНЕВ“  ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО МИЛЕН ДЖАНОВСКИ. Пред приятели, почитатели и колеги той показва работи, които е правил през последните 20 г., както и три картини, с които е завършил следването си. Популярният художник е възпитаник на графика проф. Никола Хаджитанев и е завършил Факултета по изобразително изкуство във ВТУ през 1994 г.

„Тръгнах от графиката, непрекъснато експериментирах и търсех нови изразни средства, опитах да рисувам с цвят, да работя и с разнообразни пластични материали, метал и обемни форми, докато се върна към изначалното – хартия, мастило и преса“, усмихва се Милен Джановски. И допълва, че всеки творец трябва да си намери своя неповторим стил, иначе какъв е смисълът.

ТАКА, ДОКАТО ТЪРСЕЛ СЕБЕ СИ В ИЗКУСТВОТО, СТИГНАЛ ДО ПЕЙЗАЖИТЕ ОТ МЕТАЛ, които вече са неговата запазена марка. Когато по складовете си купува черна ламарина, там все му се чудят какво я прави. Той после я реже с електрожен, полира я дълго, за да я направи устойчива на времето. Картините му изглеждат фантастично и стоят прекрасно върху стените на съвременните жилища.
Около 50 са работите, които той представя в последната си изложба.

Милен Джановски, който днес е преподавател по графика във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ, често подарява и прави това щедро. Преди десетина години дарил 35 от своите работи на галерията в Каварна. Новата сграда на кметството в морското градче е украсена все с негови картини. Решил е да покаже в Каварна и тази си изложба и вероятно от нея също ще направи дарение. Някои от работите е избрал да остави като подарък и за В. Търново.

Когато не рисува, Милен Джановски се катери по покривите, вързан с едно въже, за да санира сградите. Или пък катери върхове, което обича да прави най-вече през зимата. Обикновено избира най-трудния маршрут, по който може да изкачи върха, защото по лесния всеки може. През лятото е с каяка по язовири и реки.

Джазът е другото хоби на Милен Джановски, който е започнал трудовия си път във Велико Търново именно като водещ на музикално радиопредаване.

С. БОЯНОВА
Сн. Светослав СТЕФАНОВ

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *