Община Лясковец чака над 1,1 млн. евро по два съвместни проекта с Румъния | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Община Лясковец чака над 1,1 млн. евро по два съвместни проекта с Румъния

Публикувана на: 12.10.2017г. 60 прегледа

МАЩАБЕН ПРОЕКТ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ДВЕ ЗОНИ ЗА ОТДИХ И СПОРТ ПОДГОТВЯ ОБЩИНА ЛЯСКОВЕЦ. Едната зона ще е в градския парк, където ще бъде изградена детска площадка и ще има възможност за различни спортни занимания, а другата ще е в Козаревец, където ще бъде облагороден районът около читалището. Общинският съвет в Лясковец вече одобри кандидатстването по проекта като партньор на община Виделе, Румъния. Общата стойност е 1 350 000 евро, от които финансирането за община Лясковец е близо 700 000 евро, а собственият принос е в размер на 2%. Финансирането е по Програмата за териториално сътрудничество INTERREG V-А Румъния – България 2014 – 2020 г.

„Идеята е чрез този проект да подобрим обществените пространства в Лясковец и Козаревец, където ще могат да се провеждат различни събития за популяризиране на българските традиции и култура”, разказа ръководителят на проекта Мария Илчева.

ОБЩИНА ЛЯСКОВЕЦ ЩЕ КАНДИДАТСТВА И С ДРУГ ГОЛЯМ ПРОЕКТ НА СТОЙНОСТ 496 417 ЕВРО. Той е за изграждане на система за предотвратяване и ранно предупреждение за наводнения. Предвижда се малката община да е водещ партньор на проекта, а финансирането отново е по програмата за трансгранично сътрудничество „Румъния – България 2014 – 2020 г.”. Проектът предвижда инсталиране на датчици за проследяване нивото на реките и язовирите, устройства за проследяване нивото на валежите и метеорологичните условия на места, определени чрез нарочен анализ, както и разработването на софтуерна система за ранно известяване. Общата стойност на двата проекта е в размер на над 1,1 млн. евро.

Весела БАЙЧЕВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *