Според закона във всяко училище трябва да има психолог, в областта са 7 вместо… 90 | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Според закона във всяко училище трябва да има психолог, в областта са 7 вместо… 90

Публикувана на: 12.10.2017г. 132 прегледа

ПСИХОЛОЗИТЕ В СИСТЕМАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СА НЕДОСТАТЪЧНИ и такива специалисти работят само в големите училища, които могат да си позволят подобен финансов разход, каза началникът на Регионалното управление на образованието в старата столица Розалия Личева. Според промените в закона за училищно и предучилищно образование, психолози трябва да има вече във всяко училище, а не както досега само там, където учениците надвишават 500.

Според статистика на Регионалното управление на образованието, до миналата учебна година само в три от всичките 90 училища в областта е имало изградени екипи от психолог, логопед и ресурсен учител – ОУ „Димитър Благоев“ във Велико Търново, ОУ „Св. Климент Охридски“ в Павликени и СУ „Цанко Церковски“ в Полски Тръмбеш. Тези екипи са били сформирани по проект „Подкрепа за равен достъп и личностно развитие“ по програмата на Министерството на образованието за включващо обучение.

От тази учебна година екипи с психолог и ресурсен учител са назначени в още четири училища – СУ „Емилиян Станев“, СУ „Вела Благоева“ и ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, както и в гимназията „Ангел Каралийчев“ в Стражица. Това обаче са големи учебни заведения, които могат да заделят средства от бюджетите си. Малките училища с под 50 деца нямат никакъв шанс да назначат такива специалисти.

В момента в системата работят 2275 педагози, от които 33-ма са психолозите, 28 са ресурсните учители и само 8 – логопедите. Те са крайно недостатъчни и това е другата причина училищата в областта да не могат да отговорят на изискването на образователното ведомство.

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *