20 г. Десислава доказва, че няма мъжка и женска професия, стига да обичаш работата си | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

20 г. Десислава доказва, че няма мъжка и женска професия, стига да обичаш работата си

Публикувана на: 12.10.2017г. 258 прегледа

Търновката е една от малкото жени, работещи като монтьор на гуми

 

ДЕСИСЛАВА НЕДЕЛЧЕВА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ЕДИНСТВЕНАТА ЖЕНА В ОБЛАСТТА, КОЯТО РАБОТИ КАТО МОНТЬОР НА ГУМИ. От 20 години търновката доказва, че няма мъжка и женска професия, стига да обичаш достатъчно работата си. И макар да изисква физическа сила, на практика няма нещо, което „да й се опре” в сервиза. Деси научава занаята от баща си Пламен Неделчев, с когото работят заедно в продължение на десет години. Сервизът, в който работи, е на ул. „Магистрална” и е добре познат на търновци, тъй като е един от най-посещаваните. В него работи и съпругът й Дамян, с когото успешно развиват семейния бизнес.

Деси е родом от Велико Търново. Завършва изобразително изкуство в СУ „Емилиян Станев”, а след това социална педагогика и психология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Работи по специалността си само шест месеца, след което остава без работа. Притисната от безизходицата, решава да смени попрището, тъй като „мъжките” професии са по-добре платени.

„Тогава се обадих на баща си, който имаше сервиз за гуми, и му казах, че искам да започна работа при него. Той ме подкрепи и ми протегна ръка. И ме научи на всичко в професията”, споделя Деси. Казва, че обича работата си и не съжалява за избора си. И колкото повече цапала ръцете си, толкова повече се влюбвала в професията си, която не би сменила за нищо на света. Отначало се случвало да среща недоверие от страна на някои мъже, но сръчността и прецизността, с които работи, бързо печелят симпатиите на многобройните й клиенти. Повечето от тях са редовни, но постоянно има и нови, както и такива, които се отбиват в сервиза, минавайки през града. С лекота сменя гумите, извършва баланс и е единствената жена в региона, която може да работи с вулканизатор.

„Отношението, което прояви към моя проблем с колата, ме спечели като клиент, защото много майстори ми отказваха”, разказа бившият военен Валери Петров от Велико Търново, докато чакаше да сменят гумите на колата му. Именно есента е сезонът с най-много работа.

„Българинът винаги чака последния момент, за да си смени гумите. Това трябва да стане още в началото на септември, но докато човек не си изпати, не предприема нищо”, разказва Деси, която отдавна е сменила гумите на личния си автомобил. Макар да не шофира активно, се е научила от баща си „да слуша” колата и досега винаги е била подготвена. Споделя, че в работата нищо не й тежи освен неразбирането от страна на клиентите, защото държи да изпипа работата си докрай, което понякога изисква технологично време, а то изнервя някои от чакащите. Въпреки това майсторката не прави компромис в работата си.

Първите 12 години Деси работи без почивен ден, включително и по празниците. Неслучайно се запознава със съпруга си Дамян в сервиза и дори го научава на занаята. Днес двамата работят заедно, но неделните дни са запазили за семейството и 4-годишния си син Дамян. Момченцето, което носи името на баща си, расте в сервиза покрай тях и вече е „вътре” в занаята.

„Това, което съм научила от баща си, е, че гумите трябва да се правят така както за собствената кола. Разбира се, има и невъзможни неща, но най-важно за мен е качеството”, категорична е Деси. А ключът към щастието според нея е да обичаш това, което правиш, и да влагаш цялото си сърце. Тогава нещата наистина се получават, дори за жените, избрали да се развиват в един мъжки свят.

Весела БАЙЧЕВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

loading...

Коментари за "20 г. Десислава доказва, че няма мъжка и женска професия, стига да обичаш работата си"

  • 12.10.2017 в 15:41

    Който може, го може.

    Отговор
  • 12.10.2017 в 18:59

    С Деси работя от 2006г. Няма човек във В. Т-во, който да си разбила повече от занаята. Ужасно доволен съм от работата на сервиза им. Не тръгвам на път без Деси да е работела по гумите на автомобила ми. Имам 7 автомобила,….. ЗА всеки един Деси е наясно със състоянието на гумите!! ЖЕЛАЯ И МНОГО УСПЕХИ, в професионален и личен план. НЯМА по-добре специалист от Нея. Благодаря ти Деси!!!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *