16 четения

„Да, България” предлага гражданите да осиновят мобилните станции за измерване замърсяването на въздуха

ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СЕ ПРЕВИШАВА В ПЪТИ ПОЗВОЛЕНОТО ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ВЪЗДУХА. За това алармираха от „Да, България” по време на среща с граждани в старата столица. На нея присъства и лидерът на организацията Христо Иванов. По време на срещата в Ритуалната зала на общината бяха представени данните на експертите от държавните институции, според които за миналата година във Велико Търново са отчетени 50 дни със средно денонощно превишаване на нормите за чистота на въздуха и по-специално на фините прахови частици. При допустими 35 дни това съставлява 30% завишение над нормата, обявиха организаторите.

От „Да, България” представиха и данните от четирите мобилни станции за измерване на замърсяването на въздуха. Три от тях са разположени в кварталите „Кольо Фичето”, „Чолаковци” и „Зона Б” във Велико Търново и една в Горна Оряховица. Данните от отчетения период – от 27 август до 10 октомври, показват, че в някои от дните замърсяването на въздуха е 20 пъти над нормата, отчете Сева Памукчиева – общински председател на „Да, България”. Най-сериозното замърсяване е отчетено в ранните часове на денонощието.

По време на срещата с граждани бе коментирано, че алгоритъмът за изчисляване на замърсяването, ползван от компетентните институции, неглижира пиковите стойности на запрашеността, като отчита единствено среднодневни, средномесечни или средногодишни стойности. Това не дава реално достатъчно адекватна информация на гражданите за качеството на въздуха, който дишаме. В рамките на инициативата „Да си поемем въздух, Велико Търново!“ местната организация дава възможност на жителите на града да станат осиновители на някоя от станциите, поставени по тяхна инициатива в града. Призивът им към гражданите е да закупят мобилна станция, с която да могат да следят в реално време замърсеността на въздуха на мястото, където живеят.

Весела БАЙЧЕВА

3 коментара за “„Да, България” предлага гражданите да осиновят мобилните станции за измерване замърсяването на въздуха

 • 16.10.2017 в 17:46
  Permalink

  Явно Да, България разкриват, че и те са част от зелената мафия. Това им предложение е точна ни повече, ни по-малко схема.

  Отговор
 • 17.10.2017 в 18:34
  Permalink

  Ей, опасни са тия. Само схеми въртят и то най-нагло.

  Отговор
 • 17.10.2017 в 23:08
  Permalink

  Тия вече се почудиха какви глупости да правят и говорят, за да ги дадат по телевизията или да ги пишат във вестника. Явно някой им налива солидни пари и очаква от тях да са разпознаваеми и да влязат в парламента. Сещам се за един избягал в Сърбия пишман банкер с мустачки, който ще има голяма полза от това, защото после партията на Христо Иванов, ще го признаят за невинен за кражбата на ония 4 млрд. лв. и ще му осигурят чадър.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!