20 000 лв. глоба и условни присъди за изборна търговия в Свищов

Осъдиха бившия шеф на общинското предприятие „Чистота“ в Свищов Илдънай Ахмедов и председателя на местното мюсюлманско настоятелство Генчо Конов за търговия с гласове. Районният съд в крайдунавския град е постановил 1,6 години условно с 3-годишен изпитателен срок за Ахмедов и 1 г. условно с 3 г. изпитателен срок за Конов. Освен това и двамата няма да имат право да заемат обществени длъжности за срок от 2 години, както и ще трябва да платят глоби по 10 000 лева.

Разплитането на престъпната схема за търговия с вот започна по време на предизборната кампания през септември 2014 г. В Свищов тогава бе проведена акция по сигнал, че се въртят договорки за гласуване, като са обещавани по 30 лв. за бюлетина номер 18 на ДПС. Още тогава се заговори, че на застъпници пък са обещавани суми от 80 до 150 лева.

Полицаи нахлули в жилището на шефа на общинското предприятие „Чистота“ Илдънай Ахмедов, който бе 12-и в листата на ДПС за Великотърновска област. Претърсвания бяха правени и в дома на председателя на мюсюлманското настоятелство в Свищов Генчо Конов и на сина му Рамадан Аталай.

След няколкомесечно разследване трима активисти на движението бяха дадени на съд. Магистратите обаче установили, че прокуратурата не е посочила начина на извършване на престъплението и казусът бе върнат за доразследване. Съдът поиска да бъдат изяснени фактите и обстоятелствата, определящи съучастие между тримата обвиняеми. В крайна сметка бе доказано, че Илдънай Ахмедов, който по това време бе действащ шеф на общинското предприятие „Чистота”, е дал на доверен човек 540 лева, които той да раздаде на избиратели. Дванадесет от тях са установени, а останалите са останали неизвестни за разследващите органи.

Точно преди година кметът на Свищов Генчо Генчев е освободил от длъжност Илдънай Ахмедов като директор на общинско предприятие „Чистота“, който тогава бе подсъдим за търговия с вот.

След последната изборна кампания във Великотърновска област бяха образувани общо 6 досъдебни производства за търговия с гласове . По тях са повдигнати обвинения на шестима души, срещу които има данни, че са участвали в покупко-продажбата на вот. Най-голям е броят на обвиняемите в Свищов, където в престъпната схема са замесени петима души. Води се разследване срещу търговец на гласове и във Велико Търново. На шестимата е наложена мярка за неотклонение подписка.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.