7 четения

50-КИЛОГРАМОВА ТИКВА ПОКАЗАХА НА ИЗЛОЖБА В СЕВЛИЕВО

Официално откриха празниците на тиквата в Севлиево с изложби и “Приказка за тиквата”.

Жури в състав Стефка Проданова, Дамян Петров и Рени Ковачева оцени и класира участниците, според регламента на конкурса «Тиква най-най». В категорията «Най-голяма тиква» бяха присъдени две първи награди – на детска градина «Слънце» в Севлиево и на Иванка Шкевова от село Марчево, обл. Благоевград, която докара специално за конкурса почти 50-килограмова тиква. Най-малката тиква с диаметър 10 см. е отгледана от Иван Нанков от село Батошево, най-красива тиква е от градината на Иван Лалев в село Градница, а награда за най-причудлива и нестандартна тиква взе Стефан Симеонов от село Стоевци. Георги Ботев от село Горна Росица е отгледал най-дългата тиква и грабна първата награда в тази категория.

Бяха отличени и най-добрите художници и приложници, а Община Севлиево и тази година беше осигурила интересни награди, с подкрепата на книжарница „М-Прес”, които предоставиха част от подаръците.

В конкурса „Тиквени фантазии” 2017 г. за рисунка във възрастовата категория до 10 години, първото място е за Таня Боева от АРТ център «Видима». Втора и трета награди отидоха при Ивона Тодорова от Школата по изобразително изкуство при НЧ «Развитие – 1870» и при Стефания Одинцова от Школа «ВВ-АРТ» при Детски комплекс – Севлиево. В категорията от 11-18 години журито класира на първо място Даяна Тотева – 5 клас от ОУ «Стефан Пешев», на второ Лилия Апостолова от АРТ център «Видима», а на трето Ивайла Костова от Школа по изобразително изкуство при НЧ «Развитие-1870». При творците над 18 г. първата награда отиде при Милица Янкова, втората при Ива Филева, а трето място не беше присъдено.

Поради големия брой участници в категория РИСУНКА до 10 год. възраст, бяха присъдени и 4 извънредни награди на съвсем малки художници: Михаела Ангелова от ДГ „Щастливо детство”- Запад, Рая Недева от АРТ център „Видима”, Йоан Николов от ДГ „Радост” 2 и 10-месечната Лора Петкова от Севлиево, която е и най-малкият художник в историята на конкурса.

В раздел «Прилоно изкуство» в категорията до 10-годишна възраст първата награда беше присъдена на ДГ «Радост» 2, 1-ва и 3-та група, втората награда е за ДГ «Слънце», 2-ра А група, а на трето място журито класира Мариан Савов, 4-ти клас, ОУ «Христо Ботев», с. Добромирка. При по-големите, на възраст от 11 до 18 години, първото място е Анифе Яшарова, Галя Ангелова и Елеонора Будинова, които са шестокласници в ОУ «Христо Ботев», с. Добромирка. Втора награда беше присъдена на Васил Георгиев от ОУ «Христо Ботев», с. Добромирка, а третата отиде при Джейлян Йовчева и Алишан Михайлов от ОУ «Христо Ботев», село Добромирка.

Културен клуб на пенсионера «Васил Левски», Севлиево спечели първа награда при възрастните, на второ място бяха класирани Катя Георгиева и Юлгюн Захариева от Общностен център – Севлиево, а третото място зае Донка Солучкова.

Всяко училище, школа по изкуствата и детска градина от Община Севлиево получиха и грамота за Специално участие в Празника.

След церемонията по награждаването празникът продължи на площад „Свобода“, където децата от детски градини „Радост“, „Щастливо детство“, „Пролет“ и „Слънце“ представиха спектакъла „Приказка за тиквата“. Малчуганите, заедно със своите преподаватели и музикални педагози, бяха подготвили пиесата специално за XIII Празник на тиквата в Севлиево. “Приказка за тиквата” събра на едно място баба, дядо, техните внучета и техните приятели от различни държави, които са дошли в Севлиево, специално за празника. Като всеки български празник, този също не мина без народна музика и кръшно хоро.

Сценарият е дело на екип от детските заведения, които са обединили усилия и талант, за да пресътворят атмосферата на Севлиево по време на Приказка за тиквата“.

Добре дошли в Севлиево – столица на тиквата!

Празничната програма продължава до 15 октомври, когато на площада ще бъде раздаден тиквеника – рекордьор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!