Времето до края на седмицата. Слънчево и тихо, с температури над средните за сезона, на места сутрешни мъгли

През нощта ще има незначителна облачност до ясно и ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 7 и 10. За района на В. Търново се очаква минимална температура 8 гр. През деня ще има незначителна облачност до ясно. Около големите водоеми на места сутринта ще има намалена видимост до мъгла, която още преди обяд ще се разсее. Ще духа слаб вятър, предимно от изток, на моменти ще бъде тихо. Максималните температури ще бъдат между 22 и 25. За района на В. Търново се очаква максимална температура 24 гр. Атмосферното налягане ще се понижава. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 31.8 гр. през 1973 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 0.5 през 1973 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 33 минути и ще залезе в 18 часа и 32 минути. Фаза на Луната: три денонощия преди новолуние.

До петък в повечето от равнинните и полупланински райони ще преобладава време с незначителна до променлива облачност. Около големите водоеми и в районите с котловинен характер на релефа преди обяд ще има намалена видимост до мъгла и значителна ниска облачност, които до обяд ще се разсеят. Ще духа слаб вятър, предимно от източната четвърт, на моменти ще бъде тихо. В събота и неделя ще има променлива облачност и ще духа умерен вятър от запад. В понеделник облачността ще се увеличи и ще бъде предимно значителна. След обяд и вечерта на места ще превали дъжд. Ще духа слаб вятър от източната четвърт.

Температурите до неделя ще бъдат над средните за сезона. Минималните ще бъдат между 7 и 12, максималните – между 22 и 27. От вторник до петък в районите, в които преди обяд се очаква намалена видимост и значителна ниска облачност, температурите ще останат с 2 – 4 гр. по-ниски. В понеделник минималните температури ще бъдат между 10 и 13, максималните ще се понижат с 3 – 4 гр. и ще бъдат между 18 и 21.

Над западните и централни части на Стара планина от вторник до петък ще преобладава време с променлива облачност и слаб до умерен вятър от югозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 15 гр. В събота и неделя ще има променлива до значителна облачност и ще духа умерен до силен вятър от запад. Максималните температури на 1200 м ще се задържат около 15 – 16. В понеделник ще има значителна облачност и ще духа умерен вятър от северозапад. Максималните температури на 1200 м ще се понижат с 3 – 4 гр. и ще бъдат около 12. През целия период температурите на 2000 м ще бъдат с 5 – 6 гр. по- ниски от тези на 1200 м.

 

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *