2420 четения

Стоматолог в старата столица единствен в областта предлага денонощни дентални услуги

Д-р Мартин Банков загърби офроуд моторите и спортната стрелба заради медицината

 

Д-р Мартин Банков е единственият стоматолог в областта, който предлага дентални услуги 24 часа в денонощието и реагира на оплакванията на хората по всяко време денем, нощем и през почивните дни. Д-р Банков е на 26 години, от Велико Търново. Завършил е Американския колеж „Аркус” и Денталния факултет на Медицинския университет в София. ”В семейството сме три поколения лекари, затова се очакваше и аз да се насоча в тази област. Избрах обаче стоматологията, защото ме привличаше с възможността веднага да видиш резултата от работата си”, споделя младият лекар. По време на следването си в столицата не прекъснал контактите си с приятели и познати от Велико Търново и бил сигурен, че ще гради кариера в родното място. „София не ми допадна като град за живеене, особено натовареният трафик, заради който се пътува по един час към работа и университета. Заедно с колегите ми от старата столица бяхме сигурни, че ще се върнем, и в крайна сметка така се и получи. Освен това успях да привлека и приятелката си, която е от Добрич, но се влюби в града и вече работи в Дентален център 1 – Велико Търново.”

Д-р Банков е единственият дентален лекар в областния град, който работи 24 часа и наред с традиционното телефонно обаждане предлага онлайн записване на часове. По негови думи в съвременното ежедневие е по-лесно да заявиш посещението си чрез смартфона и това е все по-предпочитано от младите хора. „От една година предлагам денонощно стоматологични услуги. Спрях се на тази форма на работа, защото знам колко е успокоително, когато се консултираш с лекар и може да заспиш спокойно нощем. Освен това е много неприятно да няма кой да ти обърне внимание през уикенда”, коментира той. В малките часове на нощта основните пациенти най-често са хора с нетърпима болка вследствие на възпален зъб. И тъй като обикновено посещението при зъболекар е много отлагано във времето, се случва лечението да не помага и зъбът трябва да се вади. Д-р Банков е категоричен, че здравната култура на българите трябва да се повиши. Казва, че някои хора дори не си мият зъбите, камо ли да ходят на профилактични прегледи. Другата причина за обеззъбването на българите според него е финансовият фактор, тъй като голям процент дентални услуги не се заплаща от Здравната каса.

Интересите на младия дентален лекар не се изчерпват само със стоматологията.Още в ученическите си години се увлича по офроуд моторите, с които ходи в гората и препуска от хълм до хълм на две гуми. „Този тип кормуване дава голям адреналин и страхотни емоции. Все още продължава да е моя страст. В момента обаче нямам мотор и гледам да избягвам този спорт, защото е опасен, а трябва да пазя ръцете си”, споделя той. На заден план остава и другото му хоби – спортната стрелба. Денталният лекар е бивш състезател и активен стрелец от седми клас до втори курс на следването си. Борави с въздушен и малокалибрен пистолет, а най-доброто му постижение е спечелването на трето място на републиканско първенство. За съжаление, вече не му остава време да разпуска по този начин, защото стоматологията изисква пълно отдаване.

Освен в старата столица младият зъболекар преглежда и в Мерданя, където ходи във вторник и четвъртък. Наскоро получил предложение за още едно работно място в областта и обмисля как да го съчетае. „Велико Търново разполага с много зъболекари, аз съм още млад, но смятам да се наложа с много работа. Смятам, че така се изгражда име, което в бъдеще само ще говори за мен”, допълва д-р Банков.

Галина ГЕОРГИЕВА

7 коментара за “Стоматолог в старата столица единствен в областта предлага денонощни дентални услуги

 • 16.10.2017 в 9:03
  Permalink

  Здравейте! Бих искала някакъв контакт с доктора!Благодаря предварително за отговора!

  Отговор
 • 17.10.2017 в 8:55
  Permalink

  Не е вярно. Доктор Красен Енчев от години предлага денонощни стоматологични услуги. Дори в събота и неделя. Ул.“Освобождение“ 116.

  Отговор
 • 17.10.2017 в 19:42
  Permalink

  Д-р Павлов на ул. Мизия също работи през нощта.

  Отговор
 • 27.10.2017 в 2:10
  Permalink

  Как може да се свържа с доктора? Не намирам нищо в нета

  Отговор
 • 02.12.2017 в 19:34
  Permalink

  Изключително несериозен стоматолог, обещава, след което не следва преглед или някакво нормално обяснение.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!