Учени препоръчват всеки ден да ядем броколи или карфиол

Ежедневната порция карфиол, броколи или зеле може да пердотврати много здравословни проблеми – от артрит до сърдечни болести, като поддържа храносмилателната система здрава, съобщи в. „Дейли мейл“.
Учени от университета на Пенсилвания установиха, че мишките, получавали към храната си броколи, се справят по-добре с храносмилателните проблеми, като колит или пропускливи черва. Вероятно това се дължи на съединение, което се разгражда в стомаха. Получените вещества активират рецептор, наричан арилов въглеводород. Той поддържа здрави вътрешностите, лигавицата им и бариерната функция. Силната бариера предпазва червата от токсини и патогени, като в същото време позволява усвояването на полезните съставки. Здравите черва намаляват риска от възпаления, а оттам и от болести като артрит и сърдечни проблеми.
Количеството броколи, давано на мишките в изследването, е било 15 процента от дневната им храна. Когато това бъде приравнено към човешки порцион, се получават три и половина чаши броколи или карфиол. За повечето хора това количество е неприемливо, но според ръководителят на изследването Гари Пърдю и една чаша ще даде добър резултат.
Кръстоцветните зеленчуци, като броколи, карфиол, зеле, спанак са богати и на вит. К. Той е важен за сърцето.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *