148 четения

Армията търси мъже и жени за един месец безплатна казарма

Шефът на Военното окръжие подп. Иван Ангелов: „Възраст няма, стига да си здрав, със средно образование и да не си осъждан!“

 

ВОЕННОТО ОКРЪЖИЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕДЛАГА НА МЪЖЕ И ЖЕНИ един месец безплатна казарма, съобщи вчера новият началник на институцията подп. инж. Иван Ангелов.

„Възрастова граница няма, стига кандидатите да са здрави, да не са осъждани, да със средно образование и да имат желание да се обучават при нас. Предлагаме спане, храна, дрехи, обучение и всичко нужно, а безплатната казарма ще е в Плевен, в бившето ШЗО“, обясни началникът.

Въпросното обучение по начална военна подготовка е разпоредено от военното министерство и започва от 20 ноември до 15 декември. Документи мераклиите могат да подават до 27 октомври във Военното окръжие, което от една година се намира на ул. „Н. Габровски“ 42, в партера на жилищен блок. Казармата е само за български граждани, които са навършили 18 години. Досега има записани две млади дами на 24 и на 27 г. от В. Търново.

Четирите седмици казарма завършват с полагане на военна клетва и с присвояване на първо войнишко звание от министъра на отбраната. Ще се изучава огнева подготовка, стрелба, оцеляване, действия по време на бедствия и кризисни ситуации, устава на въоръжените сили.

ЕДИНСТВЕНОТО НЕУДОБСТВО ИЛИ ПО-СКОРО ЕВЕНТУАЛНА БАРИЕРА Е, ЧЕ военните не издават извинителни бележки за времето на престоя в казармата и всеки кандидат на работа трябва да се оправи сам с работодателя си, като най-лесното е да си пусне един месец неплатен отпуск. Няма квота и ограничение за записване за безплатната казарма, но инициаторите не се надяват чак на такъв наплив.

Тази инициатива ще се проведе при нас за втора година. Миналата са били организирани три курса, но за тази министерството е отделило пари само за един, обясни подп. Ангелов. Повечето от изкаралите безплатната казарма през 2016 г. вече са професионални войници, защото тя е стъпало за кандидатстване в армията и дава предимство. Има обаче и търсачи на приключения, които са изкарали казармата заради собствени умения и адреналин.

КАКВО ДРУГО ПРАВЯТ ВЪВ ВОЕННОТО ОКРЪЖИЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, чийто обхват е само нашата област? От тази година водят занятията на близо 600 ученици от 9 и 10 клас във В. Търново. Сега обучението е в пет часа годишно и се казва „Занятия, свързани с отбраната на страната“. По желание на младежите те вече ходят и в НВУ, където се провежда практиката.

Другата задача на ведомството е доброволният резерв, който е от 17 души. Резервистите са нещо като запасняци, но не съвсем. Те са на заплата според длъжността си, като най-малката е около 700 лева и е войнишка. Резервистите се ползват от армията при война или при обучение. Тук възраст има – до 55 г. за войници и сержанти и до 60 г. за младши и старши офицери.

ПОДП. ИНЖ. ИВАН АНГЕЛОВ РЪКОВОДИ ВОЕННОТО ОКРЪЖИЕ ОТ БЛИЗО ГОДИНА. Той е на 52 г., търновец, над 20 г. е бил преподавател във военното училище. После е бил шеф на окръжията в Русе и Габрово. Завършил в Шумен, служил в Гоце Делчев, Елхово, специалист по управление на кризи, евакуация и противовъздушна отбрана. Щастлив баща на две дъщери и дядо на двегодишен внук.

Най-голямата тръпка на подп. Иван Ангелов е пешеходният туризъм в търновския клуб, а най-дългият му преход са 12 часа в Рила. Казва, че е планинар от много години и това му носи щастие и радост.

Нели СУКОВА

Б.Р. За повече информация за доброволната казарма – тел. 062/620 400.

13 коментара за “Армията търси мъже и жени за един месец безплатна казарма

 • 18.10.2017 в 19:19
  Permalink

  И АЗ ТЪРСЯ МЪЖЕ И ЖЕНИ /ПО ВЪЗМОЖНОСТ ВОЕННИ/ ДА МИ ПРЕКОПАЯТ ЛОЗЕТО….БЕЗПЛАТНО

  Отговор
 • 18.10.2017 в 21:28
  Permalink

  Мноого, добра идея, Подкрепям я с две ръце.

  Отговор
 • 19.10.2017 в 10:14
  Permalink

  КУРС ПО НАЧАЛНА ВОЕННА ПОДГОТОВКА

  Основни цели на курса: Обучаемите да….
  – изучат задълженията на войника в боя.
  – придобият практически навици за действие на отделния боец на бойното поле.
  – придобият трайни знания и умения и да се създадат твърди практически навици за действие с въоръжението, отстраняване на задръжките, правилната му експлоатация и обслужването му след занятие и стрелба.
  – изучат правилата за стрелба, определянето на изходните данни, коригирането на огъня и да се усъвършенстват на стрелковите тренировки.
  – изучат задълженията на войника преди построяването в строя.
  – придобият навици за изпълнение на строевите хватки на място и в движение без и с оръжие.
  – приспособят организма към войскови начин на живот.
  – повишат основните си физически качества: издръжливост, сила, бързина, ловкост и гъвкавост.
  – изучат и затвърдят основните въпроси от Устава за войсковата служба на РБ.
  – придобият умения и навици за практическо изпълнение на задачи в ежедневния войскови живот и при носенето на службата в състава на денонощния наряд.
  – изучат поразяващото действие на ядреното, химическото и биологичното оръжие, химическите и радиационните опасни аварии и индивидуалните средства за защита на дихателните органи и кожата.
  – усвоят знания, умения и навици за опазване на личната и обществена хигиена, за оказване на самопомощ и взаимопомощ при раняване и нещастни случаи.
  Курсът има теоретико-практическа насоченост по придобиване на знания и умения в следните направления:
  – Строева подготовка;
  – Физическа подготовка;
  – Огнева подготовка;
  – Тактическа подготовка;
  – Ядрена, химическа и биологична защита и екология;
  – Спасителни и евакуационни дейности;
  – Оказване на първа медицинска помощ на пострадали при природни бедствия, аварии, екологични и индустриални катастрофи и терористични актове, действия за възпрепятстване разпространението на инфекциозни заболявания;
  – Военноинженерно осигуряване;
  – Действия при актове, извършвани от терористични, екстремистки и престъпни групи.

  Отговор
  • 02.02.2018 в 15:25
   Permalink

   Здравейте, имам интерес към военното обучение за един месец. Кога ще има нови дати ?

   Отговор
 • 20.10.2017 в 6:25
  Permalink

  ТОЗИ МЕ РАЗСМЯ.ЧИЧОВОТО БЕШЕ ТО .

  Отговор
  • 17.01.2018 в 20:22
   Permalink

   Някои да не е луд да го командват там и секи да е началник от голям на по голям

   Отговор
 • 20.10.2017 в 9:03
  Permalink

  Така се изгражда сила,дух и характер, а не с таблети и телефони.То сега са едни мъжлета, дето чакат на мама и на тати.

  Отговор
 • 21.10.2017 в 20:43
  Permalink

  Записвайте се и дай Боже,догодина да не остане и без този курс,а да отпуснат повече средства ! Знам,че има много млади хора,като мен,които се засягат и нервират,когато по възрастните се изцепят,че младите за нищо не ставали,невъзпитани и т.н. всичко е въпрос на възпитание и то не само от семейството,ами зависи от самата индивидуална личност най-вече.

  Отговор
 • 23.10.2017 в 17:03
  Permalink

  Армията търси ..Едва ли не се моли .. Що за държава станахме. Аз съм за това всеки навършил 18 години да мине през казарма. Примерно за 4 месеца ..мисля достатъчно е да се стресне и да се приучи на това онова .. Станахме .. не, принудиха ни да станем гейска държава ..Срамна работа ..значи

  Отговор
 • 03.02.2018 в 16:38
  Permalink

  Аз съм на 18, 11кла съм и найстена искам да участвам възможно ли е ?

  Отговор
 • 29.06.2018 в 12:17
  Permalink

  Защо трябва само пълнолетните след 18 години да ходят в казарма? Какъв е проблемът и непълнолетните, който имат желание да ходят в казарма

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *