Цената на кравето масло скочи три пъти, млякото и в Европа вече е кът

ЦЕНАТА НА КРАВЕТО МАСЛО СЕ УВЕЛИЧИ С БЛИЗО 50% ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА, ПОКАЗА ПРОВЕРКА НА „БОРБА”. В началото на 2017 г. пакетче масло от 125 грама се продаваше средно около 1,30 лв., докато в момента цената му е от 1,90 лв. нагоре, с което се превръща в един от най-скъпите млечни продукти на пазара. А някои от родните марки достигнаха цените на немските масла и вървят по 3,30–3,40 лв. Опаковките от 250 грама отдавна са над 5 лв., като само за последния месец скокът при кравето масло е с над 5%, разказаха търговци. И допълват, че трайното увеличение върви от пролетта, което е довело и до намаляване на продажбите на млечния продукт. Масово хората купуват маргарин или мас, с които да заменят маслото при готвене. Любопитен факт е, че едно от популярните немски масла – Deutsche Markenbutter, се предлага за 2 евро в Германия и за 2.60 евро във Франция за опаковка от 250 гр. А у нас същият грамаж гони 6 лв. Подобна е ситуацията и с най-популярното френско масло – „Президент”, което в Париж върви около 2 евро за 250 грама, а у нас е около 8 лв., показа наша справка.

„За година и половина цената на кравето масло скочи три пъти. От 5-6 лв. в момента цената върви около 15 лв. за килограм. Това са тенденциите в световен мащаб, а причината е, че в България нямаме необходимата суровина за производство и около 50-60% от суровините идват отвън”, разказа за „Борба” производител и търговец на млечни продукти от региона. И обясни, че само за 20 години страната ни се е превърнала от износител на мляко и млечни продукти, във вносител.

„Истината е, че няма мляко, а причината за това е недалновидната политика от страна на държавата към животновъдството. Ето например за една крава по de minimis дадоха по 7 лв. – какво може да се направи с тези пари? Политиката на ЕС, която провеждат управляващите по селата, е убийствена и доведе до тяхното обезлюдяване”, сподели Ради Бъчваров от село Правда, който отглежда 40 крави.

Недостигът на мляко не е проблем само за България, но и за ЕС, което обяснява шоковото поскъпване на млечните продукти в общността. Липсата на мляко предизвиква увеличение, както в цените на суровината, така и на сиренето и кашкавала. Все пак те поскъпват със значително по-скромни темпове от кравето масло – съответно с 8 и 9% за година. Кашкавал от краве мляко в родните супермаркети се продава на средна цена от 10.6 лв./кг, а на места надвишава 13 лв./кг. За сравнение една година по-рано средната цена е била 9.27 лв./кг.

Весела БАЙЧЕВА

3 thoughts on “Цената на кравето масло скочи три пъти, млякото и в Европа вече е кът

 • 18.10.2017 в 12:57
  Permalink

  Хайде като пишете глупости първо ги проверявайте – ако 125 гр. е 1.90, то кой ще купува 250 гр. по 5+ лв.!? Под 3 лв. почти няма 125 гр. масло, а 250 гр. е от 6 лв. нагоре, освен промоциите, където пада до 5 макс!

  Отговор
 • 20.10.2017 в 9:15
  Permalink

  Като говорите за ЕВРОПА там кравето масло в големите търговски вериги е за 250гр.-4лв. а когато е на промоция е 3лв.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *