Кайсиите и броколито укрепват зрението

По случай Световния ден на зрението, който се отбелязва днес, Ен Ди Ти Ви предлага някои факти, както и храни и препоръки за добро здраве на очите:
– Денят се отбелязва от 1998 г. по инициатива на Международната агенция за предотвратяване на слепотата през втория четвъртък на м. октомври и с подкрепата на Световната здравна организация, за да се привлече вниманието на обществеността към възможностите за лечение на очните болести и за предотвратяване на слепотата.
– По сведения на организацията близо 285 млн. души в света имат проблеми със зрението.
– Мотото на деня за 2017 г. е: „Да се погрижим за здравето на очите“.
– До 80 процента от впечатленията си хората придобиват благодарение на зрението. Когато други човешки сетива като вкус и обоняние са нарушени, очите ни известяват за дебнещи около нас заплахи.
– Храненето играе съществена роля за доброто здраве на човешкото тяло, в това число и на очите. Грижите за добро очно здраве трябва да включват продукти, богати на лутеин, зеаксантин, бета каротин, витамини А и С, омега-3 мастни киселини. Следните храни са отличен източник на въпросните полезни вещества:
Моркови
Всеизвестно е, че морковът е един от най-добрите продукти за добро здраве на очите. Полезните му свойства се дължат на изобилието от бета каротин, който е важен за правилното функциониране на ретината и други части на окото.
Бамя
Освен бета каротин, бамята съдържа зеаксантин и лутеин – съединения със съществена роля за поддържане на добро зрение. В нея се съдържа и полезният за доброто очно здраве витамин С.
Кайсии
Богатите на бета каротин, витамини С и Е, цинк и мед кайсии са изключително полезни за „застаряващи очи“. Изследвания са показали, че наличието на полезните витамини и елементи в плода намалява с 25 процента риска от дегенерация на макулата – водеща причина за загуба на зрение след 60-годишна възраст.
Броколи
Броколито е отличен източник на полезните за очите лутеин, зеаксантин, витамин С и бета каротин.
Ядки
Ядките като бадеми, орехи и кашу съдържат омега-3 мастни киселини, които са важни за здравето на очната ретина и предпазват от влошаване на зрението с напредването на възрастта.
Освен препоръката за редовно присъствие на тези храни в менюто, експертите дават и няколко полезни съвета за добро очно здраве – да не се взираме твърде дълго в екраните на компютъра или телефона, да намалим яркостта им, да поддържаме влажността на очите и при удобен случай да правим релаксиращи упражнения.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *