Лятото продължава още три дни, от понеделник захлаждане и валежи, но температурите остават сравнително високи

През нощта облачността ще намалее до ясно и ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 7 и 10 гр. За района на В. Търново се очаква минимална температура 8 гр. Преди обяд на повечето места ще има незначителна облачност до ясно. Около големите водоеми на места сутринта ще има намалена видимост до мъгла и ниска облачност, които още преди обяд ще се разсеят. След обяд навсякъде ще бъде слънчево. Ще духа слаб вятър от запад, на моменти ще бъде тихо. Максималните температури ще бъдат между 23 и 26. За района на В. Търново се очаква максимална температура 25 гр. Атмосферното налягане ще се задържи без съществени изменения. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 27.7 гр. през 1998 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 2.2 през 1997 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 37 минути и ще залезе в 18 часа и 27 минути. Фаза на Луната: новолуние.

В събота и неделя ще преобладава време с променлива облачност. Преди обяд ще духа умерен вятър от запад. В неделя след обяд вятърът ще се ориентира от север-североизток. В понеделник облачността ще се увеличи и ще бъде предимно значителна. Късно след обяд и вечерта на места ще превали дъжд. Във вторник реди и около обяд ще духа слаб вятър от източната четвърт. След обяд и вечерта вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Във вторник ще има значителна облачност с превалявания от дъжд на места. Ще духа до умерен вятър от северната четвърт. В сряда след обяд валежите ще спират и облачността ще се разкъса. Ще духа слаб до умерен вятър от запад. В четвъртък ще преобладава време с незначителна облачност и слаб вятър от запад.

До неделя времето ще се задържи топло с температури над средните за сезона. Минималните ще бъдат между 7 и 10, максималните между 22 и 25. В понеделник и вторник минималните температури ще бъдат между 9 и 12, максималните ще се понижат с 4 – 6 гр. и ще бъдат между 15 и 18. В сряда и четвъртък се очаква слабо затопляне. Минималните ще бъдат между 5 и 8, максималните между 19 и 22.

Над западните и централни части на Стара планина от петък до неделя ще преобладава време с променлива облачност и слаб до умерен вятър от северозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат между 11 и 13. В понеделник ще има значителна облачност и ще духа умерен до силен вятър от юг-югоизток. В понеделник след обяд и вечерта се очакват превалявания от дъжд, около и над 2000 м – от сняг. Максималните температури на 1200 м ще се понижат с 3 – 4 гр. и ще бъдат около 8. Във вторник и през по-голямата част от деня в сряда ще има значителна облачност с превалявания от дъжд, над 1500-1800 м – от сняг. Ще духа силен вятър от североизток. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 5 – 6 гр. В четвъртък ще преобладава време с променлива облачност. Ще духа умерен до силен вятър от североизток. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 10 гр. През целия период температурите на 2000 м ще бъдат с 5 – 6 гр. по-ниски от тези на 1200 м.

 

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *