Новини

Проф. Пламен Легкоступ рисува за САЩ детски учебник по китайски и не иска да се връща във властта

Бившият ректор на ВТУ направи четири изложби в Китай

 

ИЛЮСТРАЦИИТЕ ЗА НОВ УЧЕБНИК ПО КИТАЙСКИ ЗА ДЕЦА ЗА САЩ РИСУВА В МОМЕНТА БИВШИЯТ РЕКТОР НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРОФ. ПЛАМЕН ЛЕГКОСТУП. Букварът е съвместен проект на търновеца и Пекинския университет за езици и култура, където художникът е почетен професор и главен съветник в техен център за обучение. Освен това проф. Легкоступ е и главен съветник на Ханбан, централата, която работи с всичките 530 института „Конфуций“ по целия свят. „Майк учи китайски“ се нарича учебникът, за който търновският художник прави илюстрации и рисунки. Всъщност професорът трябва да разработи цялостната концепция на буквара, по който американските малчугани ще учат йероглифите посредством изкуството. За да бъде точен в рисуването на йероглифи, проф. Легкоступ се допитва до доц. Искра Мандова, която е директор на институт „Конфуций“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Още от 2010 г. датират контактите на проф. Легкоступ с Пекинския университет за езици и култура. „Докато бях ректор постигнахме договорености, някои от които с времето успяхме да реализираме, някои не успяхме. Задълбочиха се в края на 2015 г., когато на поредната световна конференция на институтите „Конфуций“ в Шанхай ме покани шефът на Ханбан Сю Лин да направя изложба в рамките на научния форум. На церемонията по откриването реч имаше вицепремиерът на Китай, г-жа Лиу Йендун, която е и председател на УС на централата на Ханбан/Институт „Конфуций“. Та в своята реч тя няколко пъти спомена името на институтите и моето. Каза, че българският ректор Пламен Легкоступ има изложба, която е много добър пример за това, което иска да направи Ханбан – връзка между културите на различните страни и Китай. И интересът към мен доста нарасна“, разказва проф. Легкоступ, като уточнява, че работи върху учебника от миналата година и вече доста е напреднал.

Ч

Йероглифите за цифрите, които професор Легкоступ рисува за учебника.
Йероглифите за цифрите, които професор Легкоступ рисува за учебника.

етиринадесет МЕСЕЦА С ПРЕКЪСВАНИЯ Е ПРЕКАРАЛ ПРОФ. ПЛАМЕН ЛЕГКОСТУП В КИТАЙ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ ГОДИНИ. Той е работил в университетите в Ухан и в Пекин и е успял да направи вече четири изложби в огромната азиатска страна. Първата била през 2013 г. в Ухан в Университета по геонауки и е съвместна с двама негови колеги и приятели – доц. Борис Желев и доц. Пеньо Пенев. След това показал свои картини през декември 2015 в Шанхай, следващата година го поканили и той отново гостувал в Ухан. Няколко месеца по-късно търновецът направил още една изложба в Пекинския университет. Тогава той подредил живописни работи, които нарисувал в Китай. 20 графики, 20 живописни картини и 10 компютърни графики съдържала експозицията, която била открита по време на гостуването на делегация от българския парламент в Китай. Делегацията била водена от Цецка Цачева и с нея тогава пътувал и депутатът ген. Михо Михов. „Не че не се познаваме с него. Виждали сме се във Великотърновския университет, когато бях ректор, но той там ме видя като че ли за първи път. Каза: „Ей, добре че дойдох в Китай, за да видя какви хора имаме в България!“, усмихва се художникът.

ПАГОДИ, РИБИ, ТИПИЧНИ ЗА РЕКА ЯН ДЗЪ, ГРАДОВЕ, КОИТО СТОЯТ НА ПЪТЯ НА КОПРИНАТА, РИСУВА ДОКАТО Е В КИТАЙ ПЛАМЕН ЛЕГОКСТУП. Картините му са огромни, понякога достигат до 3 метра дължина и често стават атракция по време на световните конференции на институтите „Конфуций“. На едно такова събиране търновецът трябвало да направи красив павилиона, в който Пекинският университет представя дейността си, и го аранжирал с мащабни снимки на свои картини. Едната разказвала за това как институтите могат да бъдат мост между културите и почти всички делегати на конференцията, а те били близо 3000, се изредили да се снимат пред платното на търновеца.

„В Китай нещата седят по по-различен начин, отколкото при нас. Китайците уважават хората, които са постигнали нещо, заемат високи постове, работят сериозно. Там никога няма да чуеш: „Кой бе, кмета ли! Знам го, нищо не става от него. Не ми говори!“, казва проф. Легкоступ, но бързо след това признава, че не би могъл да остане завинаги в Китай. „Носталгията по България… Никога няма да мога да я преодолея. За определен период – да, мога да живея там. И не само защото Китай лети с космическа скорост нагоре. Знаеш ли, Пекин в момента е най-сигурният град в света. Можеш и в два през нощта да се разхождаш по улицата без да те е страх от нищо. Има държава просто. Навсякъде има камери, въпреки приказките, че нарушават личното пространство. Не можеш да влезеш в метрото дори с аерозол против комари, защото има секюрити проверка. Обаче ги приемаш тези ограничения, защото те ти гарантират сигурността“, казва проф. Легкоступ и допълва, че в Китай полицията е задължена за 24 ч. да разкрие престъпление. Ако е тежко криминално престъпление, полицаите имат от 7 до 10 дни да си свършат работата.

Но и заради носталгията, и защото професорът и във ВТУ има студенти, които разчитат на него, той винаги се връща. „Както виждаш тук съм, не съм избягал. Винаги минавам границата легално, не се крия. Ходя на официални събития, преподавам, рисувам…“, казва бившият ректор и не крие, че дори и сега, почти две години откакто вече не е начело на вуза, той чува зад гърба си обвинения и слухове.

„НЕ ТОВА, КОЕТО ГОВОРЯТ ЗА МЕН, МЕ ОБИЖДА, А НЕГЛИЖИРАНЕТО НА ВСИЧКО, КОЕТО СЪМ НАПРАВИЛ ЗА ВТУ. А тук съм оставил живота си. Четири години бях зам.-декан, осем години бях декан и още осем – ректор. За 20 г. в управлението успях да свърша доста и за Пети корпус, който беше върнат на университета, когато бях общински съветник, и газифицирането и енергийната ефективност на университета. Заедно с екипа направихме големия ремонт на спортната зала. Знам, че в крайна сметка за хората и за тяхната дела съди историята, а не съвременниците им. Знам, че в България всеки може да говори каквото си иска и да няма последици, но въпреки това ме заболя“, признава професорът. И споделя, че на практика това, което е спечелил като ректор във финансово изражение, сега трудно му стига за лекарства.

Омерзен и много уморен е проф. Легкоступ от участието си във властта, затова и няма намерение повече да се връща в нея. Категоричен е, че не иска да се кандидатира нито за кмет на Велико Търново, нито пък отново за ректор на ВТУ. „Властта изхабява. Но и дава определена мъдрост, друг житейски опит. Преди осем години бих скочил рязко срещу това, което се случва и се говори за мен. Сега, виждаш, не го правя. Не го правя и, защото не се чувствам виновен за нищо. Всичко съм правил от сърце и така, както смятам, че трябва да стане. Минаха толкова много проверки, които нищо не доказаха… Съжалявам само, че не успях да завърша Пети корпус. Ето затова много ме заболя, когато миналата година на една пресконференция стана дума, че този ректор, т.е. аз, строил, пък нямал пари. И го каза човекът, който на Димитровден през 2009 г. обеща 6 млн. лв. за същото това строителство. И не ги даде“, казва проф. Пламен Легкоступ.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

3 thoughts on “Проф. Пламен Легкоступ рисува за САЩ детски учебник по китайски и не иска да се връща във властта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *