Горнооряховската болница отбеляза патронния си празник | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Горнооряховската болница отбеляза патронния си празник

Публикувана на: 20.10.2017г. 11 прегледа

С литургия за здраве и благополучие бе отбелязан празникът на болницата „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Отец Зоран Мамучевски прочете молитва, благослови и поръси със светена води всички здравни работници и лекари в лечебното заведение. Целият персонал изрази надежда, че лошите времена за болницата ще останат в миналото и горнооряховската клиника няма да влезе в списъка с общински лечебни заведения пред затваряне. От една година в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ е започнало поетапното обновяване на апаратурата и реновиране на битовите условия. В момента текат процедурите по закупуване и доставяне на нов скенер и рентген, а общата инвестиция е 500 000 лв., съобщи управителят д-р Иван Иванов. Неотдавна пък бе закупена апаратура за гастроентерологичния кабинет, която се използва на пълни обороти, тъй като стомашно-чревните заболявания са сред най-честата патология в стационара.

Клиниката има 121-годишна история и е окончателно завършена през април 1953 година. Разполага с 207 легла и 14 специализирани отделения. Своя принос за утвърждаването на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ са дали десетки лекари, завършили медицина в Прага, Бон, Женева, Загреб, Киев, Франкфурт на Майн и т.н. Сред основоположниците й са голяма част от докторите, участвали във Втората световна война и носители на ордени и медали за проявен героизъм. В лечебното заведение са работили д-р Койчо Иванов и д-р Пенчо Кюркчиев, медици с огромен принос в областта на кардиологията и хирургията за региона.

В момента персоналът се състои от 300 души и се работи по 119 клинични пътеки и по 14 амбулаторни процедури на НЗОК.

Г. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>