Санирането на жилищния блок на ул. "Славянска" 23 стана за пример на Горна Оряховица | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Санирането на жилищния блок на ул. „Славянска“ 23 стана за пример на Горна Оряховица

Публикувана на: 20.10.2017г. 601 прегледа

След първоначалните страхове и притеснения живущите посрещат строителите с баници и кексове

 

„Безплатен ремонт няма“, „Не се надявай на чудеса!“ и „Ти летиш в небесата“ били преобладаващите коментари на живущите в блока на ул. „Славянска 23“ в горнооряховския квартал „Пролет“ към домоуправителя Лъчезар Любенов преди две години. Тогава той предложил на съседите си да кандидатстват по програмата за саниране и по този начин да подобрят състоянието на жилищната сграда. След многобройни срещи, купища бумащина, недоразумения, обсъждания и решаване на въпроси днес строителните дейности са пред финализиране. Блокът е обновен, чист, веднага грабва окото с приветливи цветове и успява да сплоти обитателите му, които вече усещат разликата в стайната температура. От целия град идват хора да го оглеждат, да взимат идеи за техните жилищни сгради и търсят съвети за кандидатстването по програмата за енергийна ефективност.

„Нашето сдружение е първенец в общината и първото с разрешение за работна площадка“, споделя гордо домоуправителят. Любенов, който е и председател на благотворителната организация „С вяра в доброто“, заяви, че сдружението на собствениците е регистрирано на 15 март 2015 година, а строителните дейности започнали през изминалото лято. Младият мъж се сблъскал с много перипетии, преди ремонтът да стартира, но днес е щастлив и удовлетворен от резултатите.

Една от собственичките в блока посреща бригадата с баница.
Една от собственичките в блока посреща бригадата с баница.

„Преди да регистрирам сдружението на собствениците, претърпях операция на крака и бях безработен. Исках да направя нещо полезно и когато обявиха програмата за саниране, проявих интерес, тъй като съм домоуправител на блока. Отидох на обявените консултации по програмата и повярвах, че и нашата жилищна сграда може да придобие нов облик“, казва Лъчезар. По негови думи информационните срещи били в много неудобни часове за работещите и само защото бил безработен, успявал да присъства на всички. С патерици обикалял от разяснителните кампании към всички собственици на жилища в блока. Те не вярвали, че заветният ремонт ще се случи, и някои реагирали дори подигравателно на ентусиазма му. Когато шегите преминали, дошли притесненията, че ако се регистрира сдружение на собствениците, някой ще им отнеме апартаментите, че няма да могат да ги продават следващите 5 години и ще се наложи да плащат солени данъци в общината. Дълго време било необходимо Любенов да ги убеди, че нищо от това няма да ги сполети, но със своята вяра и отдаденост успял. „Собствениците от трите входа със 7 етажа и по 21 апартамента трябваше да са съгласни с решенията и да подписват всички документи. Някои жилища са общинска собственост и на събранията идваха представители на местната власт. Има апартамент на ФК „Локомотив“ и от там идваше представител. Много документи, голяма бумащина. Всеки апартамент се изчислява колко квадрата е, колко процента заема от общата част и накрая всичко се описва и представя. Подготвя се протокол кой на какво се отоплява и какъв ресурс използва, колко плаща за него, и чрез тези данни експерт да прави оценка за енергийната ефективност“, обясни Любенов. В крайна сметка резултатът вече е факт и всички живущи са щастливи и доволни.

След поставянето на 10-сантиметровата изолация със стиропор стайната температура в жилищния блок вече е с 3 градуса по-висока. Домоуправителят сподели, че наскоро архитект и експерт са посетили блока и са обяснили на хората, че сега вече е необходимо само два часа да се отоплява и сградата се капсулова. По този начин топлината не може да напусне пределите на блока и няма нужда да се пуска печка цяла нощ. „През зимата разходите за отопление ще намалеят драстично, а в сградата живеят предимно млади семейства с деца. Семейният им бюджет ще се облекчи и няма да изпадат повече в затруднено положение“, коментира Любенов.

Работниците вече са сменили всички стари дограми от терасите и прозорците и са ги заменили с PVC. Таванът е залят с битум и смоли, а преди това старателно почистен от натрупаните птичи изпражнения през последните 20 години и поколения хлебарки. На комините са сложени шапки. Отстранени са опасните панели, обезпаразитени са мазите, подменени са всички осветителни тела, пощенските кутии и звънци. Междублоковото пространство е облагородено, а изсечената растителност предстои да бъде заменена с плодни дръвчета. Домоуправителят разказа, че строителите дори извършили частични вътрешни ремонти на обитателите, без да искат заплащане за труда си. „Всички свикнахме с момчетата от бригадата. Много са работливи и добри. Всяка сутрин една от възрастните жени в блока става рано и запретва ръкави да прави закуска. Посреща ги с баница, пити, кексове”, разказа той. Шефът на фирмата изпълнител пък Ивелин Додуров спечелил уважението и любовта на хората със своята отдаденост и човечност. Началникът всеки ден прекарвал по няколко часа на обекта и се вслушвал в мнението на живущите, направил компромис с грешно избран от хората цвят, уважавал всички мнения и се съобразявал с изискванията им.

Финализирането на проекта ще бъде отпразнувано с голяма трапеза с печено агне, на която ще се съберат всички от блока и бригадата. Масата ще бъде нагласена точно до българския флаг пред сградата и до автентичната българска каруца.

Галина ГЕОРГИЕВА

loading...

Коментари за "Санирането на жилищния блок на ул. „Славянска“ 23 стана за пример на Горна Оряховица"

 • 20.10.2017 в 21:39

  Аха, освен „пиар на общината“ и домоуправител!!! Да помоля,ако отразяваш безпристрастно санирането ,да отразиш и това на „Слабянска 20“! С капацитета на стр. фирма,с качеството на работа и срок на изпълнение. И как се прави саниране и мазилка през декември/евентуално!/ при минусови температури и махнати климатици на живущите?! Би ли го отразил,или ще „словославиш“свършената работа от общината?

  Отговор
 • 26.10.2017 в 11:48

  Ако не проветряват цяла зима в целия блок, става такава капсуловация,че няма смисъл да отопляват.

  Отговор
 • 30.01.2018 в 23:16

  Абе искам да сте тихи!!! Живеем в блока моля заповядайте да видите какво се казва перфектно изпълнение!!! Благодарим на фирма Емили Строй и Ивелин Додуров !!! Нама забележка!! Малко фирми работят като него!!!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *