Хилендар Тодоров: "Жилището е основният капитал на днешния човек, затова не бива да се забравя поговорката "Евтиното излиза скъпо" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Хилендар Тодоров: „Жилището е основният капитал на днешния човек, затова не бива да се забравя поговорката „Евтиното излиза скъпо”

Публикувана на: 20.10.2017г. 949 прегледа

Хилендар Тодоров е един от известните строителни предприемачи във Велико Търново. В последните двайсет години той е реализирал много знакови за града проекти. Сред тях са атракционът Калоянова крепост, хотел Реал, магазин Била до търновската болница, жилищни блокове и еднофамилни къщи, промишлени и търговски обекти. Най-новият му проект е жилищен комплекс Вихрен, разположен в началото на кв.Картала.

 

– Г-н Тодоров, недвижимият имот е важна дългосрочна инвестиция. Какъв е най-често задаваният от потенциалните клиенти въпрос?

– Почти винаги цената на квадратен метър е първият и често единствен въпрос на потенциалните купувачи. При такава сериозна покупка общата цена на жилището е от решаващо значение. Но водени само и единствено от нея, се пропускат съществените характеристики на имота. Най-голямата грешка, която човек може да допусне, е да направи компромиси само заради по-ниската цена на квадратен метър.

– В такъв случай кои са най-важните въпроси, които купувачът трябва да зададе? Откъде да започнем?

– Задайте си въпроса кой стои срещу вас. Грешка е да се рискува с неизвестна строителна фирма. Всички сме свидетели на блокове, изоставени на груб строеж по вина на строителната фирма. Помним и фрапантни случаи, в които строителят е заложил вече продадените жилища без знанието на собствениците. Съществуват и блокове, завършени преди повече от 20 години, които все още нямат Акт 16, заради непрофесионално строителство и неизрядна документация.

Уверете се, че фирмата, от която купувате, има предишни реализирани обекти и клиентите са получили безпроблемно и навреме жилищата си. За предпочитане са утвърдените строители с дългогодишна практика, макар че новоизлюпените предприемачи често предлагат по-ниски от разумното цени.

– А върху какво да се фокусираме относно конкретния имот?

– Непоправима грешка е да се купи имот с лоша локация. Местоположението на един имот не подлежи на промяна. Можете да смените цвета на стените, обзавеждането или плочките в банята, но не и липсата в близост на детска градина, училище, супермаркет, спирки на градски транспорт, заведения. А това ще ви създава неудобства и разходи всеки ден, докато притежавате имота. Друг голям проблем е евентуалната продажба – имоти с добра локация се продават бързо и на добра цена.

– Някои хора са на мнение, че старото строителство превъзхожда новото като качество. Има ли основания това твърдение?

Лъжлив мит е, че новото строителство е по-некачествено от старото. Породен е от факта, че някои от набързо построените сгради от непрофесионалисти често дават дефекти. Но опитните строителни предприемачи знаят, че залагат името си зад качеството на материалите и изпълнението.

Поинтересувайте се предварително каква дограма е предвидена да се постави. Качествените предложения включват петкамерна дограма с ка стъкла или стъклопакет „четири сезона”. Попитайте и предвидено ли е предварително осигуряване на интернет досъп и телевизия, за да не осъмнете омотани в кабели.

– Какво най-често остава пренебрегнато от купувачите?

– Много хора пропускат да обърнат внимание в детайли на проекта на жилището и цялата сграда. Дългогодишната практика на строителя и архитекта дава резултат в добре обмислен проект – удобен за живот и хармонизиращ с градската среда. Изградени тротоари, удобни и качествено изпълнени общи части, директен асансьорен достъп от апартамента до гаража, остъклени от строителя тераси – това са все неща, за които трябва да попитате, преди да вземете решение. Те определят до голяма степен качеството на живот.

Проблемът с паркирането във Велико Търново също става все по-сериозен и е добре да се поинтересувате какъви решения ви предлага имотът.

– Посочете някоя подробност, която хората пропускат.

– Грешка е да не се уточни какво влиза в рекламираната цена. Има случаи, когато някои строители не включват в уж ниската цена някои от очакваните неща. Може би най-често това са вътрешните и входната врата. Не забравяйте да проверите дали имотите ще имат отделна партида за електричество и вода, за да не се сблъскате с абсурдните проблеми на жилищен етаж или група гаражи с общ електромер. А понякога по-изобретателните предприемачи ви таксуват допълнително за свързването към енергоразпределителното дружество.

Жилището е основният капитал на днешния човек. Недвижимият имот е сред най-добрите инвестиции. Но за да избегнете непоправимите грешки, запомнете следното – във всеки език съществува поговорката “Евтиното излиза скъпо”.

 

Николай ПЕТРОВ

loading...

Коментари за "Хилендар Тодоров: „Жилището е основният капитал на днешния човек, затова не бива да се забравя поговорката „Евтиното излиза скъпо”"

 • 20.10.2017 в 16:33

  Без такива като него градът щеше да се развива по-добре. Неговото строителство унищожава природата, която използваха всички търновци а сега служи на няколко новобогаташи.

  Отговор
  • 23.10.2017 в 10:09

   Абслолютно!

   Отговор
  • 28.01.2018 в 19:32

   Бихте ли казали каква природа е унищожил и как без него щеше градът да се развива по-добре?

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *