Горещи новиниНовини

Готвачи от цялата страна превзеха с кулинарни изкушения Велико Търново

Над 100 кг месо и 150 литра бира заминаха при дегустациите по време на националната среща

 

СИРЕНЕ С ТРЮФЕЛИ, СЛАДКО ОТ ЛЮТИ ЧУШЛЕТА, ТЕРИН ОТ ПАТЕШКО МЕСО И БАРБЕКЮ БЯХА ЧАСТ ОТ ИЗКУШЕНИЯТА, КОИТО МОЖЕХА ДА СЕ ОПИТАТ ПО ВРЕМЕ НА НАЦИОНАЛНАТА СРЕЩА НА ГОТВАЧИТЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. В нея се включиха близо 150 готвачи и ученици от професионалните гимназии по обществено хранене. Националната среща бе организирана от Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ) по повод Международния ден на готвача – 20 октомври, който всяка година се отбелязва от членовете на Световната асоциация на готварските общества (WACS). Тази година членовете на БАПГ посрещнаха празника в съботния ден с водосвет за здраве пред Катедралния храм „Рождество Богородично“ и с шествие по главната улица, водено от военния духов оркестър на НВУ „Васил Левски“. Шествието завърши с поднасяне на цветя на паметник „Майка България“, а председателят на асоциацията Андрей Стоилов благодари на колегите си, че поддържат реномето на професията.

gotva4i2-e1508729391237Срещата на топготвачите продължи в парк „Марно поле“, където демонстрираха умения пред жителите и гостите на Велико Търново заедно с учениците от ПГТ „Д-р Васил Берон“ и свищовската ПГ „Алеко Константинов“. „Искаме да мотивираме, нахъсаме и дадем амбиция на тези млади хора, защото те са бъдещето на нашата професия“, заяви Радослав Машков – председател на местната структура на БАПГ. Той и колегите му демонстрираха някои от новите концепции, наложени във водещи ресторанти, като опушване и sous vide (су вид), което е сравнително нова техника и се използва от най-добрите шеф готвачи заради невероятните резултати. Готвенето при ниска температура става в диапазона 50 – 68 градуса, а този метод набира все по-голяма популярност.

ПО ВРЕМЕ НА ДЕМОНСТРАЦИИТЕ И ДЕГУСТАЦИИТЕ БЯХА РАЗДАДЕНИ БЕЗПЛАТНО НАД 100 КГ МЕСО И НАД 150 ЛИТРА БИРА. Ароматните скари и студеното пиво привлякоха множество жители и гости на града, а продуктите бяха осигурени от спонсори. По време на дегустациите желаещите можеха да опитат също сладко от люти чушки с годжи бери и тиквени семки, патешки терин с трюфели, краве и козе сирене с трюфели. Интересните вкусове и нетрадиционни продукти са дело на един от най-добрите готвачи Станимир Радичев. Идеята за тях се родила преди три години на маса с приятели, след което решил да започне производство на сирене с трюфели. Месеци наред търновецът търсил подходяща ферма за производството му и намерил такава в търговищкото село Давидово. Засега произвежда само за родния пазар, но продуктите стават все по-търсени от кулинарните ценители. Първоначално започнал с направата на малко количество – около 200 кг, докато сега мандрата произвежда около 2 тона годишно, разказа шеф готвач Радичев. А относно кулинарните тенденции той и колегите му са категорични, че през последните години клиентите търсят нови вкусове, а здравословното меню и ползването на биопродукти в професионалните кухни вече е задължително условие за всеки добър ресторант в страната.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *