Новини

Търновският гарнизон чества празника си

С ВОЕНЕН РИТУАЛ В КРАЯ НА МИНАЛАТА СЕДМИЦА ТЪРНОВСКИЯТ ГАРНИЗОН ОТБЕЛЯЗА ПРАЗНИКА СИ. Честването бе възстановено преди две години, след като гарнизонът близо 70 г. не беше отбелязвал годишнините си. Инициативата за това беше на Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса.

„Търновският гарнизон е важна част от славната история на старата столица и България, а ролята на формированието за военното образование и за редица обществени събития е много голяма. Приносът на българската войска за съвременната идентичност на Велико Търново и за редица прояви в културния календар е безспорен”, каза в словото си пред паметника „Майка България” зам.-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев.

Празникът на военния гарнизон води началото си от 1914 г. е и е посветен на славната победа на българската войска в битката при Люлебургаз-Бунархисар през 1912 г. по време на Балканската война. Началник на Генералния щаб на българската армия по това време е ген. Иван Фичев – внук на майстор Колю Фичето, роден и израснал във Велико Търново. Празникът е честван до 1947 година и е сред най-важните и обичани за великотърновци. Традицията е насилствено прекъсната по политически и идеологически причини и след близо седем десетилетия е възстановена през 2015 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *