2 четения

Гримът подмладява

За всички дами, които сутрин отделят време да се гримират, има добра новина – така те изглеждат по-млади, съобщи в. „Дейли мейл“.
Френски учени изследваха как лицевият контраст, т.е. доколко чертите изпъкват, се отразяват на впечатлението за възраст. Резултатите им показаха, че колкото повече се разграничават чертите, толкова по-млади изглеждат жените, независимо от расата и етноса.
„Лицев контраст означава доколко очите, устните, веждите се очертават на лицето, т.е. доколко светли или тъмни са те“ – обясни Арели Поршрон от екипа.
Учените от университета на Гренобъл са работили със снимки на жени на възраст от 20 до 80 години от френски, китайски, латиноамерикански и южноафрикански произход. Резултатите показаха, че с възрастта лицевият контраст намалява и наблюдателите в 80 процента от случаите възприемат жените с повече контраст като по-млади.
Предишни изследвания доказаха, че жените с по-силен лицев контраст изглеждат по-здрави и женствени. Учени от Харвард и Киети, Италия, дори доказаха, че червилото повишава самочувствието и се отразява добре на личностните харакетристики. Затова то осигурява по-добри оценки на студентките, отколкото повишаването на настроението с позитивна музика.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *