119 четения

Изложба с 40 портрета за своя 40-и рожден ден открива Марина Чамуркова

40 ПОРТРЕТА ПОДРЕЖДА В ИЗЛОЖБА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ ФОТОГРАФ МАРИНА ЧАМУРКОВА. Експозицията ще бъде открита на 26 октомври в 18 часа в Изложбените зали „Рафаел Михайлов” – в деня, в който Марина навършва 40 г. „Артисти, художници, музиканти, професионални модели, обществени личности, приятели и деца е снимала Марина Чамуркова, за да подготви изложбата. Не всички фотосесии са правени специално за тази експозиция, но Марина се занимава с портретите през последните шест месеца. На всеки от моделите си тя е посветила поне по един час снимане. „Търся този кадър, в който да има излъчване. Затова снимам, докато се получи първият най-добър кадър. Понякога става бързо, понякога наистина ми е нужен час, за да се отпусне моделът и започне да излъчва спокойствие и чар”, казва Марина Чамуркова. И признава, че нито един от хората, които е поканила да застанат пред обектива й, не е отказал. Някои толкова са се забавлявали, че са искали след време втора фотосесия. Някои пък така сериозно са приели поканата, че са се появили във фотото на Марина пременени в костюми специално за сесията.

Петър Петров, Кирил Ангелов, Иван Евстатиев, Милен Колев и Момчил Каназирев са актьорите от търновския театър, които Марина включила в проекта си. Избрала е точно тези имена, защото тях е снимал преди много години и нейният дядо Алеко Чалъков. Снимала е кмета на Велико Търново Даниел Панов, зам.-кмета Ганчо Карабаджаков, шефа на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, директора на Регионалния исторически музей Иван Църов и съпругата му Нелина Църова, която е шеф на дирекция „Култура” в общината, анестезиолога д-р Сибила Маринова, професионални модели, както и децата си Виолета и Илия.

Всички снимки в изложбата ще бъдат разпечатани на канава, не на хартия и са рамкирани. Това е материалът, който запазва кадъра на практика завинаги. „Хората вечеMarina (4) отвикнаха да пазят снимки на хартия. Снимат се и всичко остава в компютъра, но информацията така понякога се губи и нищо не остава. Аз искам тези снимки да останат”, казва Марина.

Снимките от изложбата ще се продават и 20% от всяка продадена снимка Марина Чамуркова дарява за лечението на Миглена Обрешкова Нечева. Кампанията за детето е инициирана от Административен съд Велико Търново, казва Марина, която е завършила фотография в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов” при основателя на специалността проф. Румен Георгиев – РУМ.

Изложбата, която Марина открива на 26 октомври, е третата й самостоятелна експозиция. Първото й представяне беше в прочутата преди години галерия „Спектър”, където фотографката показа 24 снимки за своя 24-и рожден ден. През лятото Марина подреди съвременни и стари снимки от летния оперен фестивал „Сцена на вековете” на Царевец. Черно-белите кадри бяха на дядо й Алеко Чалъков, който единствен е снимал първите представления на фестивала на Царевец през 1965 г. Тогава събитието се наричаше „Поглед към вековете” и в него е участвал само търновският театър. Целият архив от снимки, които той е правил Алеко Чалъков през тези години, е съхранен в Държавния архив във Велико Търново, разказва Марина Чамуркова, която сега е официалният фотограф на „Сцена на вековете”.

Марина е фотограф по кръв, тя е трето поколение в известната си фамилия. Дядо й Алеко Чамурков е снимал, след това майка й Виолета също снима, а след Марина вървят и двете й деца, които също си имат фотоапарати и правят снимки. Самата Марина е получила първия си фотоапарат „Берета” от своя дядо. Така той я заразил с любовта към фотографията.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!