ПЪТУВАЩАТА ИЗЛОЖБА „ОТ КИНОЦЕНТЪРА ДО МУЗЕЙНАТА ВИТРИНА“ ГОСТУВА В ЕЛЕНА

В Музея на Възраждането в Елена гостува изложба „От киноцентъра до музейната витрина“ на Историческия музей в Попово. Експозицията връща към духа и спомена за известния телевизионен сериал „Капитан Петко войвода“ и за кинооператора на филма Димо Коларов.
Пътуващата изложба представя над 100 експоната  – автентични народни облекла, накити, аксесоари, използвани при заснимането на филма, предмети и фотоси, свързани с българското кино. В експозицията са подредени вещи и награди на родения в Попово Димо Коларов, подарени приживе от него на музея в града. Може да се види и камерата, с която майсторът на черно-бялото изображение е заснел близо 60 филма, сред тях „Козият рог“, „Бялата стая“, „Няма нищо по-хубаво от лошото време“. Камерата и фотосите от снимачната площадка са предоставени на Поповския музей през 2004 г. от Студио за игрални филми „Бояна“.
„Вече седма година изложбата не се е завръщала в нашия град. Интересът към нея е голям и е доказателство за качеството на продукта, сътворен от десетки талантливи хора – каза при откриването в Елена директорът на Историческия музей Пламен Събев, който заедно с Ивелина Неделчева са автори на изложбата. Народните носии и аксесоарите са събирани  от селища, някои от които  отдавна не са в пределите на българските земи. Колекцията също е дарена от филмовото студио в Бояна, но на тракийското дружество в с. Светлен, Поповско, където има много преселници от Югоизточна Тракия. Вместо да отлежава във фондохранилищата, събрахме това богатство и го извадихме на бял свят чрез пътуващата изложба“.
Експозицията в Елена е уредена  в къща-музей „Иларион Макариополски“ и ще може да се види до 29 ноември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *