53 четения

Канадка и френски студент търсят тайни на разкопките в Петко Каравелово

Ръководителят на експедицията Александър Чохаджиев работи на могилата от 8 г., сега парите са около 17 000 лв.

 

КАНАДКАТА ЛОРАНС ФЕРЛАН И ФРЕНСКИЯТ СТУДЕНТ ПОЛ БАКУ са сред откривателите на тайни при тазгодишните разкопки на праисторическата селищна могила край Петко Каравелово. Там за осма година ръководител на експедицията е търсачът на приключения Александър Чохаджиев от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Намираме целия екип заровен в находките, а Лоран и Пол са сред най-дейните откриватели на миналото ни. 40-годишният шеф археолог ни посреща с най-ценните предмети, които са открити това лято – фигура на бик, съдове, на които може да завиди всеки днешен грънчар, и новина – огромен ров, който е опасвал селищната могила, в която един род е живял поне 1000 години. Екипът, както винаги, спи в къща в Петко Каравелово, която е на приятел на г-н Чохаджиев.

ЛОРАНС Е НА 28 Г., ДОКТОРАНТ Е В УНИВЕРСИТЕТА В КВЕБЕК И РАБОТИ НА ТЕЗИ РАЗКОПКИ ЗА ВТОРА ГОДИНА. Тя е човекът експерт, който дава 6000 лева за изследвания по спечелен проект. С него част от изследванията ще се правят в Канада, а друга част във Франция.

Пол Баку (вдясно) заедно с другите от екипа.
Пол Баку (вдясно) заедно с другите от екипа.

Пол е на 22 г. и работи на разкопки в България не за пръв път, бил е преди в Хотница. Той се интересува от дървени отпечатъци и събира стародавно дърво в алуминиево фолио, което датира. Младият френски археолог идва у нас на свои разноски, но още не е открил нещо, което да го доближава до Индиана Джоунс.

„… Тази година имаме и един френски студент и заради това съм направил сам тениски с канадското, френското и българското знаме. Общо сме 6 души, а Пол е студент в Сорбоната. През всичките тези години, дори и да имаме нормално количество пари за разкопки, никога нямаме достатъчно за изследвания. Приносът на Лоранс е един фонд от 6000 лева, който ще бъде изразходван най-вече за датиране и за взимане на проби за микроморфология на пластовете. Иначе от 2013 г. насам културното министерство дава пари, а това лято бяха 11 000 лв.“, разказва Александър Чохаджиев. За пръв път тази година от обекта ще има възможност да се дадат и около 15 проби за въглеродно датиране от дълъг сондаж, който е бил пресечен от водопровод през 70-те г. на миналия век. Тогава цялата праисторическа могила, която е на над 5000 години преди новата ера, е била разкопана за водопровод, после пък земите наоколо са разоравани за земеделски култури. Така огромна част от находките са били унищожени завинаги.

ВЪПРЕКИ ТОВА АРХЕОЛОЗИТЕ ПРАВЯТ СТРАТИГРАФСКИ ПРОФИЛ, който стига до 45 метра, и така се проследяват всички пластове на могилата. Така заедно с парите за изследвания за следващия сезон догодина ще има много сериозна от научна гледна точка информация за това място, смята Александър Чохаджиев. „… Така Петко Каравелово ще стане един еталонен обект за халколитната цивилизация за Югоизточна Европа“, с гордост подчертава археологът.

 

Лоранс Ферлан в отбранителния ров.
Лоранс Ферлан в отбранителния ров.

ОТБРАНИТЕЛЕН РОВ ПАЗЕЛ МОГИЛАТА

 

Тази година археолозите се натъкнали на огромен отбранителен ров, който е пазел семействата при война или от наводнения на река Янтра, която преди корекциите е минавала вероятно оттук и е заливала тази плодородна земя и дома на обитателите. Заради това нашите прароднини си изградили ров, който е запазен и до днес въпреки всичко. Ровът е широк около 5 метра, дълбок около 3 метра, а за дължината му може само да се гадае. В него работеше при нашия рейд Лоранс Ферлан, която всеки ден открива невероятни неща. Според геофизично проучване, което вече има и археологическо потвърждение, могилата е била опасана поне с 5 такива рова, за да се пазят хората от реката и природните бедствия.

 

400 НАХОДКИ – УНИКАЛНИ СЪДОВЕ ЗА ХРАНА С ЕДНОСТИЛНА УКРАСА

 

ТОВА ЛЯТО НА ТАЗИ МОГИЛА НЯМА НЕЩО, КОЕТО ДА Е МЕДИЙНА СЕНЗАЦИЯ. Находките общо са около 400 броя, сред които изпъкват уникални съдове за храна с едностилна украса, които вероятно са дело на един и същ грънчар и днес едва ли някой би могъл да направи такива. Те са едно доказателство за фина керамика и преди Христа. Керамиката може да се нарече луксозна, защото е украсена с графит и червена боя. Тя принадлежала на жилищата в могилата, които са доста големи и с размери 18 на 7 метра, като дори някои от тях са били на два етажа.

В СЪЩОТО ЖИЛИЩЕ ОСВЕН КЕРАМИКАТА СА ОТКРИТИ НАКИТИ ОТ МИДАТА СПОНДИЛУС, КОЯТО Е ПРЕДМЕТ НА ПРЕСТИЖА. Гердан с 64 костени ашика е другото бижу от древни рогати животни, които са изпилени. Ашиците са магически предмети и сега са във втора колективна находка след открита преди четири години тук. След като керамиката и бижутата бъдат реставрирани, те ще бъдат ценна колекция от един дом в тази могила.

Една от идеите на Александър Чохаджиев е да се направи експозиция на една от къщите в тази могила, която да стане атракция. Тя може да бъде с реални размери или в мащаб. Ако това няма как да се случи на могилата, то би могло да стане в двора на музея в Полски Тръмбеш, за което общинското ръководство дори вече има конкретна идея.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!