Нашенци по света. Гурбетчии в Кипър създадоха фолклорен състав "Соватчии" | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Нашенци по света. Гурбетчии в Кипър създадоха фолклорен състав „Соватчии“

Публикувана на: 25.10.2017г. 432 прегледа

Теодоси и Светла от Полски Тръмбеш работят в Лимасол от 8 г., сега правят втори фестивал за надиграване с наши танци

 

ГУРБЕТЧИИ ОТ ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ В КИПЪР НАПРАВИХА ФОЛКЛОРНА ФОРМАЦИЯ ЗА НАРОДНИ ТАНЦИ и я кръстиха „Соватчии“ на едноименно хоро от родния си град. В края на октомври за втора година родолюбците правят фестивал за надиграване с български народни танци за всички българи на острова в Лимасол. Така прославят България в Кипър, където пък вече са разбрали, че гурбетчиите имат дух и завидни традиции и фолклорно наследство. Формацията има страница във Фейсбук, а 34-годишният инициатор може да бъде открит в нета като Теодоси Теодосиев Соватчията.

 

Щастливото семейство с малката Гергана.
Щастливото семейство с малката Гергана.

ЗА НАЧИНАНИЕТО

 

НАЧИНАНИЕТО СТАРТИРАЛО ПРЕЗ ОКТОМВРИ 2015 Г. Тогава бившите танцьори на „Полянци“ сформирали малък състав, който сега става на две години.

„…Започнахме с малко хорца от различни региони и ритми. След това с танци и в рамките на 9 месеца вече имахме репертоар от 6 танца и 10 хорца. Бях решил да направим концерт, с който да се представим пред българското общество тук, а и да покажем на кипърците, че съществуваме не само като работна ръка, а имаме наш бит, култура и красив фолклор. После реших да поканя българското училище и вече съществуващия в Кипър български ансамбъл „Българи“. Така направихме първия фестивал, а сега вече сме готови и с втория, който е на 29 октомври“, разказва Теодоси.

В рамките на около 35 дни той трябвало да осигури по-голям терен, звук, осветление, а вече и втори водещ. Успял тогава, направил го и сега. Финансова помощ за фестивалите не получават от никого, намирали се обаче малки спонсорства, които обаче покривали едва 15% от разходите. Останалото си приготвят сами – носии, покани и т.н. За второто издание на „Соватчии“ са заявили участие над 10 формации от Кипър, сред които и с международно участие, а повечето са гурбетчии. Теодоси и приятелите му организират и празнуване на Гергьовден на 6 май, а тази инициатива добивала все по-голяма популярност.

 

Ансамбъл „Соватчии“
Ансамбъл „Соватчии“

ЗА ГУРБЕТА, ЛЮБОВТА И ЩАСТИЕТО

 

В Кипър Теодоси и Светла пристигнали на 19 юли 2009 год. с мисълта, че престоят им ще е най-много 2 години. На 10 декември 2013 г. обаче им се родило момиченце, което кръстили Гергана. През последните над 5 години Теодоси работи в пътно строителство – изграждане на нова канализация. Всъщност Теодоси и Светла са заедно от много години. Светла била още ученичка, а след като завършила гимназията в Полски Тръмбеш, двамата заминали да живеят в Кипър при родителите на Теодоси, които вече се били установили там. Не знаят кога ще се завърнат в България, но са сигурни, че с това, което правят в Кипър, прославят родината си и правят нещо истинско и добро.

Нели СУКОВА

Сн. личен архив

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *