Ново облекло за медицинския персонал ще има в Специализираната болница по кардиология

ПРЕДСТОИ ПОДОБРЯВАНЕТО НА РАБОТНАТА СРЕДА И МЕРКИТЕ НА БЕЗОПАСНОСТ В СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ ПО КАРДИОЛОГИЯ в старата столица. Нововъведенията ще бъдат реализирани за 121 200 лв. по проект „Инвестиции в качествени условия на труд“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“ и 20-процентово самофинансиране. В лечебното заведение ще бъде монтирана последно поколение автоматична пожароизвестителна инсталация. Новата система реагира при дим и веднага произвежда звукова сигнализация. Тя ще даде възможност на работещите в болницата да транспортират навреме критични пациенти на легло и трудноподвижни болни от сградата при евентуален пожар.

По план тя ще заработи най-късно в началото на април, когато е финалният срок на проекта. Дотогава предстои още закупуването на специализирано облекло за медицинския персонал. Ще бъдат осигурени 120 комплекта туники и панталони, бели престилки, 40 броя обувки и шапки за лекарите, медицинските сестри и санитарите. Работещите на регистратурата и шофьорите на линейки също ще подменят униформите с по-добри, заяви ръководителят на проекта Слава Василева. Директорът на болницата д-р Йорданка Томова допълни, че РАБОТЕЩИТЕ В РЕНТГЕНА ЩЕ СЕ ТРУДЯТ В ОБЛЕКЛО, НАПРАВЕНО ОТ СПЕЦИАЛНА МАТЕРИЯ С ОЛОВНО ПОКРИТИЕ, ОЧИЛА И ШАПКА. Този рентгенов костюм дава най-голяма гаранция срещу радиацията, увери тя.

Предстои още обособяване на помещение за отдих и хранене за медицинския персонал и монтиране на енергоспестяващо LED осветление.

По думите на директора на специализираното лечебно заведение болницата периодично подменя своето оборудване. По тази причина не се стига до силно амортизирана техника и остра нужда от техническо превъоръжение.

„Залагаме много на профилактиката и превенцията, за да няма усложнения и тежко болни пациенти“, коментира д-р Томова. Тя увери, че периодично от call центъра на болницата канят свои пациенти на контролни безплатни прегледи и ако се налага, медиците оптимизират терапията им, включително биват временно хоспитализирани.

Специалистката уточни, че сред най-честата патология, с която се сблъскват колегите й и самата тя, са ритъмни нарушения, сърдечни недостатъчности и инфаркти. Кардиологът подчерта, че до броени дни ще бъде доставен специален стент, който е ново поколение и се поставя на хора с често запушване на коронарните артерии. Този артикул ще замени нуждата от честата подмяна на медицинските приспособления и търсенето на медицинска помощ. Д-р Томова допълни още, ЧЕ СЪС ЗАСТУДЯВАНЕТО СА СЕ УВЕЛИЧИЛИ ПАЦИЕНТИТЕ СЪС СТЕНОКАРДНИ ПРИСТЪПИ, КОРОНАРНИ СИНДРОМИ И МИОКАРДНИ ИНФАРКТИ.

Около 2000 пациенти преминават за една година през болницата, а месечно лекарите се сблъскват с около 15 пациенти с инфаркт. „Смъртността категорично е силно намаляла. Трябва да се знае, че колкото по-бързо стигне до медицинска помощ, толкова по-малки са щетите върху организма, касаещи инвалидност, намаляване на трудоспособността и предизвикване на сърдечна недостатъчност“, заяви директорът.

На 31 октомври болницата ще отбележи 9 години, откакто е отворила врати за кардиологични пациенти.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Ново облекло за медицинския персонал ще има в Специализираната болница по кардиология

  • 25.10.2017 в 17:43
    Permalink

    Много хубаво . Ще се надяваме и на хуманно обслужване.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *