"Павелските мераклии" се прочуха на фестивал в Гърция | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

„Павелските мераклии“ се прочуха на фестивал в Гърция

Публикувана на: 25.10.2017г. 203 прегледа

В края на август „Павелски мераклии“ получиха покана за първото си международно участие във фестивала „Морско конче„ в Паралия Катерини – Гърция. С активността си председателят на читалището Катя Стамова и ръководителят на танцовия състав Митанка Караманлиева спретнаха бърза организация на самодейците за осъществяване на пътуването. Фестивалът се състоя от 28 септември до 1 октомври 2017 година.

В него взеха участие няколко български състава, както и такива от Македония и от Гърция. И няма как „Павелските мераклии„ да не завладеят публиката. И няма как да нe сe почувстваш горд, дефилирайки с носиите из улиците на градчето, развявайки българския флаг, да чуеш българска реч, в която български туристи говорят, че „Павелските мераклии“ ще участват и че някои от тези туристи са дошли точно заради тях. Това изпълва сърцето с патриотична гордост. А табелата, на която пише „Село Павел, община Полски Тръмбеш, България“, беше чест за всеки един да я вдигне високо.

Посещението в Гърция имаше и познавателен характер. Самодейците посетиха и се поклониха пред чудото на Метеора – второто по известност място в тази страна.

Предстои на 1 ноември танцовата формация да отпразнува втората годишнина от създаването си. Съставът в краткото си съществуване участва в редица празници и конкурси не само в община Полски Тръмбеш, но и в различни краища на България. Славата на автентичния Павелски народен танц, на характерната женска и мъжка носия бяха показвани на участия в „Любимото ми хорце„ в Плевен, на „Тъпан бие, хоро се вие” в Казанлък,  в надиграването „Ритми край Янтра“ в Полски Тръмбеш, на „Северняшка сватба“ в местността Леденика край Враца. „Павелските мераклии„ бяха канени за различни поводи в Сухиндол, Свищов, Бяла, Босилковци, Долна Липница, Масларево, Каранци, Страхилово.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *