ВРЕМЕТО за 27-29 октомври. Променливо и динамично; след кратко затопляне ново застудяване, валежи и слани

През нощта ще има незначителна облачност до ясно. Ще духа слаб вятър от северозапад, на моменти ще бъде тихо. Минималните температури ще бъдат между 5 и 8. За В. Търново се очаква минимална температура 5 гр. През по-голямата част от деня ще преобладава време с незначителна облачност. Късно след обяд и вечерта облачността ще се увеличи и през нощта срещу събота ще превали дъжд. През деня ще духа слаб вятър от запад. Максималните температури ще бъдат между 19 и 22. За района на В. Търново се очаква максимална температура 20 гр. Атмосферното налягане ще се понижава. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 28.8 гр. през 1911 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 6.1 през 1988 г. Слънцето ще изгрее в 07 часа и 45 минути и ще залезе в 18 часа и 17 минути. Фаза на Луната: седем денонощия след новолуние.

В събота преди обяд ще бъде облачно, с превалявания от дъжд. След обяд валежите ще спират и от запад на изток облачността ще се разкъса. Ще духа умерен до силен вятър от запад-северозапад. В неделя през по-голямата част от деня ще има променлива облачност. Късно след обяд облачността ще се увеличи до значителна и през нощта срещу понеделник в северозападните райони и част от централните части на Северна България ще превали дъжд. От понеделник до сряда ще преобладава време с динамично променяща се облачност, на моменти увеличаваща се до значителна. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад. В четвъртък ще има незначителна облачност до ясно и ще духа слаб вятър от запад-югозапад.

След краткото затопляне в петък, в събота, неделя и понеделник температурите ще се понижават. Минималните ще бъдат между 3 и 8, максималните между 9 и 14. В неделя на места са въможни слани. Във вторник и сряда захлаждането ще продължи. Минималните ще бъдат между минус 2 и 1, максималните между 6 и 9. В четвъртък ще започне затопляне с минимални температури между 1 и 4 и максимални между 11 и 14.

Над западните и централни части на Стара планина в петък ще има променлива до значителна облачност и ще духа умерен до силен вятър от северозапад. Максималните температури на 1200 м ще се повишат и ще бъдат около 11 – 12. В събота и неделя ще има променлива до значителна облачност. В събота сутринта и в неделя вечерта се очакват превалявания от дъжд, над 1200-1500 м от сняг. Ще духа силен до бурен вятър от северозапад. Максималните температури на 1200 м в събота ще се понижат и ще бъдат около 2. В неделя максималните температури на 1200 м временно ще се повишат и ще достигат до около 8 гр. От понеделник до сряда ще има променлива, на моменти значителна облачност и ще духа бурен вятър от северозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около минус 1 – минус 3. В четвъртък ще преобладава време с незначителна облачност и умерен до силен вятър от северозапад. Температурите на 1200 м ще се повишат до около 8. През целия период температурите на 2000 м ще бъдат с 4 – 5 по- ниски от тези на 1200 м.

 

 

 

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.