6 четения

Здравни работници настояват за достойни заплати и предупреждават за стачка

За стартова заплата в размер на 3 минимални заплати за страната настояват медицинските сестри, акушерките, фелдшерите, лаборантите, рехабилитаторите и здравните асистенти. Това заяви Жана Павловска, председател на регионалната организация на професионалистите по здравни грижи във Велико Търново. Тя подчерта, че е време колегите й да получат достойно възнаграждение за труда си и информира, че местната структура е в готовност да подкрепи националния протест на съсловието. Сред исканията са още диференцирано заплащане съобразно с придобитата квалификация, уточняване на стандарти с ясен регламент за необходимия брой медицински сестри, акушерки, фелдшери, лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти спрямо броя на пациентите.

От началото на здравната реформа повече от 15 000 специалисти по здравни грижи са емигрирали.

Г. ГЕОРГИЕВА

4 коментара за “Здравни работници настояват за достойни заплати и предупреждават за стачка

 • 26.10.2017 в 13:01
  Permalink

  То и аз искам 6 минимални заплати, ама няма кой да ми ги даде.

  Отговор
 • 26.10.2017 в 13:54
  Permalink

  Баща ми скоро лежа в болницата в Г.Оряховица и мога да кажа,че отношението на доктори и медицински персонал към болни и техни роднини е плачевно,грубо и долно.Едни обиждат,други скимтят от недоволство,за трети все едно не съществуваш… липсва всякакво отношение.Как пациентите да се отнасят с тях с уважение след като те не го правят.Да не говорим за условията където одеялата бяха с по сто дупки и на тях пишеше Министерство на народното здраве,т.е. някъде 1970/80 г….изумен съм.Има едно медицинско правило и то е ,че 50% от успеха в лечението на пациента е в спечеленото му доверие от медицинската грижа за него и хората от които зависи това.Тук само се иска…само че преди да поискаш трябва да дадеш.
  Апропо…работя с много клиенти,такава ми е професията и имам клиенти доктори за които мога да кажа,като извадка ,че са едни от най претенциозните и ако аз си свърша работата както те вършат тяхната наистина ще трябва да затворя!

  Отговор
  • 26.10.2017 в 22:52
   Permalink

   А пък аз ще добавя за същата болница:Докато чаках доктор в отделението сестрата на два пъти препрати двама пациенти дошли за преглед в личния кабинет на доктора.Докато това го има няма как да има пари за заплати,няма как да има здравеопазване,няма как да има отношение към пациента.И разбира се поне 20 здравни каси щото от частника трудно ще откраднат.

   Отговор
 • 26.10.2017 в 19:23
  Permalink

  А колко достойни пенсии трябва да дават. Да не говорим за заплати Г-да. Няма как да стане, поне за сега.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!