10 четения

В ЕМО „ЕТЪР” ОТКРИХА ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА КОЛЮ ФИЧЕТО

В ЕМО „Етър” откриха изложбата „Разрушение и съзидание”, посветена на строителното дело на майстор Колю Фичето. Събитието се състоя на Димитровден, на който по традиция празнуват всички, които се занимават със строителство.

Със снимки и текстове са представени обекти, създадени от българския майстор-строител. Включени са и дюлгерски инстурменти от фонда на музея. Посетителите могат да видят мистрии, тесли, канчок, отвеси, рукан, пелка, различни по вид чукове и свредели.

Уредникът в музея Георги Георгиев припомни, че в миналото дюлгерите имат собствен език, съставен от неразбираеми за останалите хора думи. Целта е да се запазят тайните, свързани със занаята и съпътстващата го работа. Езиците на дюлгерите от отделните чети, известни още като тайфи, се различават. Дюлгерството, наричано още зидарство, е занаят, който обединява няколко дейности. Предметите от фонда на ЕМО „Етър”, включени в изложбата „Разрушение и съзидание”, са групирани според тях.

„Първата от трите групи е каменоделството. Предметите там отговарят за началото на строителната дейност, поставянето на основите на един строителен обект. Втората група предмети се отнася към работата с дърво, известна като дограмаджийство – изработването на врати, прозорци, вътрешната мебелировка. В третата група сме обединили предмети, свързани с изграждането на мазилката на строителния обект”, разясни Георги Георгиев.

Автори на изложбата „Разрушение и съзидание” са: Регионален академичен център на БАН – Габрово, Институт по математика и информатика при БАН и ЕМО „Етър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!