Възможностите за развитие на бизнеса представиха IT специалисти във В. Търново

39% от българите никога не са ползвали интернет, което означава, че те на практика са изключени от дигиталната икономика и не могат да участват в процеса и създаването на новия свят. Това заяви във Велико Търново Саша Безуханова – основател на гражданската платформа MOVE.BG и инициатор на отворената мрежа EDIT, по време на дигиталната конференция Edit on the road. Срещата се проведе в събота в споделената зона за обучения, семинари и работа в сферата на високите технологии „Хакерспейс“. Събитието бе организирано от мрежата за дигитално развитие EDIT съвместно с Google и със съдействието на Клуба на програмистите в EDIT, която обхваща 7 града в България, чиято основна цел е да подкрепят развитието на технологичния и дигитализирането на традиционния бизнес в страната. В срещата във Велико Търново бяха обсъдени възможностите за развитие на местната икономика с участието на представители на дигиталния и традиционния бизнес. Първият лектор бе Саша Безуханова, която представи резултатите от националната анкета InnovationShip, проведена през 2016 г. от EDIT, за състоянието на дигиталната екосистема в България.

В срещата във Велико Търново участва и бизнесменът Милен Георгиев – съосновател и управител на „Екстрапак“ ООД и „Експерта“ ООД. Той разказа пред присъстващите за стартирането на своя бизнес, който превръща компанията в европейски лидер в производството на рекламни търговски опаковки. А „Експерта“ ООД разработва българската ERP система с отворен код, като бизнесменът е категоричен, че успехът на България зависи от бизнеса, а успехът на българския бизнес зависи от скоростта, с която ще овладее дигиталните технологии.

В дискусията участва и представителят на Google Биляна Пантева, която разказа за първите стъпки за изграждане на ефективно онлайн присъствие с фокус върху създаване и подобряване на фирмения уебсайт и неговото промотиране. В следобедната сесия бе организирана работилница, водена от Ирина и Петър Горялови – коучове по организационно лидерство за изпълнителни директори от DreamersDo. Темите, разглеждани по време на работилницата, бяха свързани с предизвикателствата пред дигитализацията на бизнеса във Велико Търново и възможностите, които тя може да отвори пред него.

В. ВАЛЕНТИНОВА

One thought on “Възможностите за развитие на бизнеса представиха IT специалисти във В. Търново

  • 30.10.2017 в 19:55
    Permalink

    дрън-дрън-ярина!
    В България има 2 000 000 пенсионери,които и с макар ниските си пенсии представляват най-значителната таргет група в страната,има и 1 000 000 неграмотни роми римляни и ромеи,които също си харчат парите у нас,така че не ми трябва саша незнам си коя си да ме учи на дигитално-електронен бизнес,тя,като има излишни биткойни да ходи да си напазарува самолетни билети от адаша и от куртово конаре

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.