Градските плъхове са резистентни на отрова и пълни с паразити

Изследване на популация плъхове от парк край Париж показа, че поне половината са генетично резистентни на специализираните отрови и повечето имат много паразити, някои от които могат да се предават на хората, съобщи АФП.
Учените от Националния институт за агрономически изследвания са изследвали сивите плъхове в парка Шантрен в департамента О-дьо-Сен. Първо трябвало да ги уловят, а това било доста трудно. Те успели да се сдобият с 86 екземпляра от двата пола и на различна възраст.
Макар и правилникът на парка да не позволява да се използват отрови, почти половината плъхове имали такива остатъци в черния си дроб. 56 процента се оказали генетично резистентни към отровите за гризачи. Това показва, че плъховете влизат в парка отвън.
Плъховете се приспособяват много лесно и са потенциални преносители на много болести. Учените идентифицираха 16 вида паразити – „8 вида глисти и тении, четири вида бълхи, едно едноклетъчно и четири вида бактерии“.
Повечето изследвани плъхове (86 процента) имали поне по два паразита.
Седем от откритите в плъховете паразити се предават на хора и животни. Такива са плоската тения, бактерията на туларемията и на лептоспирозата.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.