10 четения

Местни производители участват в онлайн платформа за доставка на биопродукти

ДВАМА ПРОИЗВОДИТЕЛИ ОТ РЕГИОНА УЧАСТВАТ В ЕДНА ОТ НАЙ-НОВИТЕ ОНЛАЙН ПЛАТФОРМИ ЗА ДОСТАВКА НА БИОПРОДУКТИ ДО ДОМА. Отскоро услугата се предлага освен в големите градове и във Велико Търново, като този вид пазаруване набира голяма популярност сред привържениците на здравословното хранене. „Предлагаме продукти на всички онези, които са казали „не” на пластмасовите домати, сиренето с растителни мазнини и индустриално отгледаното месо. Искаме да съхраним истинския вкус на храната, докато подкрепяме традиционното българско земеделие и улесняваме достъпа на клиентите до здравословна храна“, обясняват създателите на сайта. В него се предлагат продукти от над 100 малки и семейни ферми от цялата страна. Единият местен производител е Снежанка Коцева от свищовското село Царевец, която от няколко години се грижи заедно със семейството си за градина с плодове и зеленчуци. На площ около 4,5 дка отглеждат 200 дървета ябълки, лозя, сини сливи, праскови, круши, лешници, като всички плодове са в преход към биопроизводство. Отглеждат също зеленчуци, лечебни растения и билки. Вторият местен производител е топготвачът от Велико Търново Станимир Радичев, който през последните години развива собствена търговска марка сирена – краве и козе сирене, с трюфели, като годишното производство достига около 2 тона и изцяло се реализира на родния пазар.

През последните няколко години интересът към онлайн пазаруването на екологично чисти плодове, зеленчуци и месо от свободно отглеждани животни става все по-голям. Затова по-находчивите производители и търговци разшириха бизнеса си, осигурявайки доставка до всяка точка на страната. Пазаруването от компютъра отнема около десет минути за всичко необходимо, което спестява време на хората, които не обичат да обикалят по магазините.

„Предпочитам този начин на пазаруване, защото избирам в кой ден и в колко часа да ми доставят продуктите. А и съм сигурна, че избирам качествена храна за семейството си, тъй като фермите, от които купувам, са сертифицирани и са включени в списъка на биопроизводителите на земеделското министерство. Пазарувам за цяла седмцица и това ми спестява обикалянето по магазините”, разказа Десислава Георгиева от Велико Търново.

Данните показват, че у нас има над 6 хиляди сертифицирани оператори в биопроизводството, като техният брой се увеличава с всяка изминала година. От Асоциацията на биотърговците твърдят, че през последните години биохраните се радват на огромен интерес, като очакванията са онлайн продажбите да се увеличат двойно през следващите години.

Весела БАЙЧЕВА

Един коментар за “Местни производители участват в онлайн платформа за доставка на биопродукти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!