12 четения

Вредният антибактериален агент триклозан може да се натрупа върху четките за зъби

Потенциално вредният антибактериален агент триклозан, който се съдържа в някои пасти за зъби, се натрупва върху четките за зъби, предупредиха учени, цитирани от ЮПИ.
Това означава, че излагането на химикала може да продължи дори след като потребителят е сменил старата с нова паста за зъби, която не съдържа триклозан.
Химикалът триклозан сега е забранен в продаваните в САЩ антисептични сапуни, гелове и носни кърпички. „Антибактериалната съставка обаче е разрешена в пастите за зъби, защото намалява възпаленията на венците, както и образуването на зъбни плаки и кариеси“, заяви ръководителят на изследването Баошан Син от Масачузетския университет в Амхърст.
Предишни изследвания показаха, че триклозан може да унищожи хормони у животни и хора, а освен това допринася за поява на резистентност към антибиотици.
Сега екипът на Син симулирал миене на зъби с 22 четки за зъби и различни пасти за зъби. „Върху над една трета от тестваните четки за зъби, включително върху две детски, се натрупаха количества триклозан, равняващи се на 7-12 дози от количеството, използвано при миенето на зъби“, отбелязаха учените. Най-големи количества триклозан били погълнати от произведените на базата на еластомери четки за зъби. Когато пастите за зъби били заменени с други, които не съдържат триклозан, химикалът продължил да се отделя две седмици от четките за зъби.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!