10 четения

Апелативният съд насрочи дело за кражба на музейни експонати за над 467 хил. лв.

ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ АПЕЛАТИВЕН СЪД ЩЕ ЗАСЕДАВА ПО ДЕЛОТО ЗА КРАЖБА НА ЕКСПОНАТИ ЗА НАД 467 ХИЛ. ЛВ. ОТ ИСТОРИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ В БЯЛА. Първото заседание е насрочено за 4 декември от 15.00 часа. На подсъдимата скамейка ще бъдат изправени тримата обвиняеми Тошко И. С. от Ямбол, Димитрина И. М. и Татяна И. Й. от Бяла. На 31 май тази година Окръжен съд – Русе, ги призна за виновни, че през периода от началото на 2008 г. до 3 октомври 2013 г. са отнели 9 фотографски репродукции, 5 пушки, 8 униформи, 11 пики, параходен фенер и емайлирана табелка от музей „Освободителна война“ (Исторически музей – Бяла). Стойността на откраднатите вещи е 467 334 лева.

На първа инстанция Тошко И. С. е осъден на 8 години лишаване от свобода, а Татяна И. Й. и Димитрина И.М. получават по 6 години. Със същата присъда Тошко И. С. е признат за виновен и в това, че на 11.08.2014 г. в Ямбол държал седем римски и една македонска монета на обща стойност 429 лева, заради което са му определени шест месеца пробация. Окръжният съд в Русе определя едно общо наказание, което подсъдимият да изтърпи, а именно по-тежкото от тях.

Срещу присъдата на Окръжен съд – Русе, са подадени въззивен протест от Русенска окръжна прокуратура и въззивни жалби от тримата подсъдими, на основание на което в Апелативен съд – Велико Търново, е образувано делото.

В. ВАЛЕНТИНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *