11 четения

Бивш кмет и картечар с 12 медала за храброст и мъжество кара 103-ата си година

Фронтовакът Блажо Вачков е отличен с почетен знак и от Община Павликени

 

НАВЪРШИЛИЯТ 102 ГОДИНИ БИВШ КАРТЕЧАР И КМЕТ НА ТОГАВАШНАТА ОБЩИНА КАРАИСЕН БЛАЖО ВАЧКОВ ПАЗИ СПОМЕНА ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА И Е ЖИВАТА ИСТОРИЯ НА СЕЛОТО СИ. Една от емблемите на местния съюз на ветераните отбеляза само преди броени дни поредния си рожден ден и вече кара 103-ата си година, за да се превърне в най-възрастния участник от региона в онези паметни мигове. Роден е на 31 октомври през далечната 1915 година. Участвал е в първия етап на Втората световна война – от септември 1944 г. до края на същата година, когато е ранен. Бил е взводен подофицер на Трети картечен взвод. Още си спомня сраженията край Царево, Велес и албанската граница. За своя принос е награден с 12 ордена и медала за проявена храброст и мъжество. Напоследък е малко позакъсал със здравето, но независимо от това продължава да се интересува от обществено-политическите събития, разказват негови близки.

ЗА КАРАИСЕНЧАНИ БЛАЖО ВАЧКОВ Е ЗНАКОВА ФИГУРА. Той е единственият местен носител на специалния почетен плакет, който му е връчен с решение на Общинския съвет в Павликени. Завършил е основното си образование в родното си село. Учил е в Свищов, но не успял да завърши гимназията заради финансови затруднения. После срещнал хубавата Яна, която през 1937 г. му станала съпруга. Днес дядо Блажо се радва на две дъщери, трима внуци и четирима правнуци.

Според местните той е живата история на селото, изключително честен и отговорен човек, силно ерудирана личност и с богати познания в много области на живота. Доста интересна е и биографията му, след като се завръща от фронта. Бил е кмет на община Караисен в периода 1956 – 1959 г. После чак до 1976 г. е работил като секретар в кметството, където се е пенсионирал.

През 1956 г. под негово ръководство е построена сградата на читалище „Добра надежда – 1896 г.“ През 1981 г. пък е един от учредителите на културния и пенсионерски клуб и негов активен участник до настоящия момент. Периодично през годините прави дарения за родния си край и подпомага финансово участия по фестивали и събори.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 коментара за “Бивш кмет и картечар с 12 медала за храброст и мъжество кара 103-ата си година

 • 09.11.2017 в 5:39
  Permalink

  Бай Блажо, вземай пак картечницата, и карай наред, няма да сбъркаш. Всичко тук е заспало задгробен сън

  Отговор
  • 09.11.2017 в 12:25
   Permalink

   Ами, ако то си първия пред картечницата? Изперкали стари дъртаци!

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!