22 четения

ВРЕМЕТО на 10 ноември, петък

През нощта срещу петък ще има значителна облачност. Ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 5 и 8 гр. За В. Търново се очаква минимална температура 7 гр. През по-голямата част от деня ще има значителна облачност. Късно след обяд облачността ще намалее. Ще духа слаб  вятър, предимно от запад, на моменти ще бъде тихо. Максималните температури ще бъдат между 12 и 15 гр. За В. Търново се очаква максимална температура 13 гр.

Атмосферното налягане бавно ще се понижава.

Над западните и централните части на Стара планина  ще има значителна облачност, на места над централните части на планината са възможни слаби превалявания от дъжд, над 2000 м – от сняг. Ще духа умерен  вятър от запад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 7, на 2000 м – около 2 гр.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 25.7 гр. през 2010 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 8.0 гр. през 1956 г.

Слънцето ще изгрее в 07 часа и 03 минути и ще залезе в 17  часа и 00 минути.

Фаза на Луната: шест денонощия след пълнолуние.

В събота преди и около обяд ще преобладава време с незначителна облачност. След обяд и вечерта облачността ще се увеличи. Ще духа слаб вятър без определена посока, на моменти ще бъде тихо. В неделя и понеделник ще има променлива облачност. Вятърът ще се ориентира от юг и на места (В. Търново, Враца) ще се усили до 10 м/с. (фьон). Във вторник ще преобладава време със значителна облачност и късно след обяд над северозападните райони на Северна България ще завали дъжд. Ще духа слаб вятър от запад. В сряда и четвъртък ще бъде облачно с валежи от дъжд. Очаквани количества на валежа – над 20 л/кв.м. Ще духа слаб до умерен вятър от североизток.

От петък до понеделник времето ще се задържи топло за сезона. Минималните температури ще бъдат между  между 4 и 7 гр. в петък и между  2 и 7 гр. през останалите дни от периода, максималните – между 14 и 17 гр. В неделя и понеделник в местата с фьон температурите ще се повишат до 20 гр. От вторник до четвъртък се очаква захлаждане. Минималните температури ще бъдат между между 2 и 5 гр, максималните – между 5 и 10 гр.

Над западните и централните части на Стара планина в петък ще има значителна облачност и на места над централните части на планината е възможно да превали слаб дъжд, над 2000 м – сняг. Ще духа умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около  7 гр. В събота ще има  променлива до значителна облачност. Ще духа умерен  вятър от западната четвърт. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 9 гр. В неделя и понеделник ще има променлива облачност. Ще духа силен южен вятър. Максималните температури на 1200 м ще достигат до 10 – 11 гр. От вторник до четвъртък ще бъде облачно, в сряда и четвъртък с валежи от дъжд, над 1200-1500 м – от сняг. Ще духа умерен вятър от североизток. Максималните температури на 1200 м ще се понижат до 1 – 2 гр. През целия период температурите на 2000 м ще бъдат с около 5 градуса по-ниски от тези на 1200 м.

 

Дежурен синоптик: Николай Ятански

 

НИМХ – Филиал Плевен

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *