19 четения

Две газирани напитки седмично увеличават риска от диабет

Две кенчета газирани напитки седмично увеличават риска от диабет, но и едно е достатъчно, за да повиши кръвното налягане и да се появят сърдечносъдови проблеми, съобщи в. „Дейли мейл“, позовавайки се южноафрикански учени.
Една такава напитка съдържа 14 гр захар повече от дневната норма. Затова и съвсем малко количество увеличава риска от метаболитен синдром, с който идват сърдечносъдовите болести, инсултът, диабетът.
Рисковите фактори, свързани с пиенето на газирани напитки, са напълняване, повишаване на триглицеридите в кръвта, високо кръвно налягане, висока кръвна захар, намаляване на „добрия“ холестерол.
Освен газираните напитки, 74 процента от храните на американския пазар, съдържат добавена захар.
Възрастните могат да консумират по 25 гр захар дневно. При по-голямо количество се повишава кръвната захар.
След като доброволците в изследването на учените от университета на Стеленбош пили газирани напитки със захар 10 седмици, инсулиновата им чувствителност намаляла със 17 процента. Това допринася за появата на метаболитен синдром и диабет тип 2. Известно е, че газираните напитки увеличават и кръвното налягане, а оттук и сърдечносъдовите проблеми.
Някои хора мислят, че могат да избягнат риска, като пият газирани без захар. Други изследвания обаче доказаха, че и те не са безвредни. В тях се използват диетични подсладители, които предизвикват затлъстяване, диабет, сърдечносъдови заболявания.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!