13 четения

Мъжките вълнести мамути са били по-безстрашни от женските

Мъжките вълнести мамути се били по-авантюристично настроени и по-безстрашни от женските. До този извод са стигнали специалисти, търсейки отговор на загадката защо повечето фосилизирани останки от изчезналия вид са от мъжки екземпляри, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. „Кърънт байолъджи“.
Подобно на съвременните си най-близки родственици – слоновете, младите мъжки мамути са се отделяли от стадото, за да изследват самостоятелно заобикалящата ги среда. Липсвайки им опит, те често са загивали, попадайки в „природни капани“ през пукнатини в леда – замръзнали езера или мочурища, където костите им са се запазили в продължение на хилядолетия.
За разлика от тях, женските от изчезналия вид са се придвижвали в група, предвождана от по-възрастен и опитен матриарх с познания за района и опасностите.
„Без защитата на опитна женска, мъжките мамути вероятно са били изложени на по-голям риск да загинат, попадайки в естествени капани“, обясняват изследователи от шведския Национален природонаучен музей.
За целите на изследването специалистите са изследвали 98 фосилизирани останки от мамути, открити в Сибир. Учените са останали изненадани, че 69 процента от тях са от мъжки екземпляри. Изследователите обясняват тази диспропорция с начина на живот на древните създания.
Последните мамути – растителноядни животни с тегло между четири и шест тона, са изчезнали преди около 4000 години.

ИЗТОЧНИК: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *