62 четения

Свищовски ученици сглобиха робот, който изпълнява различни задачи

УЧЕНИЦИ ОТ КЛУБА ПО РОБОТИКА В СВИЩОВСКОТО СУ „ДИМИТЪР БЛАГОЕВ” СГЛОБИХА РОБОТ, КОЙТО ИЗПЪЛНЯВА ПОСТАВЕНИ МУ ЗАДАЧИ. От 2015 г. в училището в дунавския град тийнейджърите конструират робот и го програмират да изпълнява мисии, разказа пред „Борба” Лиляна Любенова, преподавател по информационни технологии и ръководител на клуба по роботика. Тя и другият ръководител на клуба Красимира Кирчева се опитват да дадат на учениците основи в програмирането, занимавайки се с него по забавен начин.

Развитието на роботиката в свищовското училище започва през 2015 г., когато разработва и успешно печели проект пред фондация „Работилници за граждански инициативи” в направлението „Роботика за България”. През първата година в страната в 15 училища се развива роботика, като на националното състезание свищовският клуб е седми. Тази година амбицията е да се кандидатства за втори робот и да се създаде втори клуб по роботика, споделя още Лиляна Любенова.

В клуба по роботика могат да се включват всички ученици, но не по-големи от 16 години. Няма долна възрастова граница за участниците, като миналата година в него са участвали и първолаци, които са се справили доста добре, с усмивка споделя Лиляна Любенова. Роботът изпълнява различни мисии като опазване на природата и спасяването на различни животни в природен резерват. Идеята е учениците да се научат да работят в екип.

Александър ШАБОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!