На 11 ноември стартира втората част на акция “Зима”

През периода 11 – 20. 11. 2017 г. дейността на полицията ще бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците, както и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците, чрез кампанията „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“.
През седмицата ще се извършва активен контрол за спазване от пешеходците на правилата за безопасно пресичане, както и за даване от водачите предимство на пешеходците на пешеходните пътеки. При установяване на нарушения да бъдат налагани ефективни санкции.  Специално внимание ще се обръща на пешеходците в тъмната част на денонощието (при сумрак или на неосветени или слабо осветени участъци), движещи се неправилно особено извън населените места.          Ще бъде осъществяван превантивен контрол и над пешеходци, които показват явно намерение да пресекат неправилно, като полицейските органи ще взимат отношение на място и ще указват кое е правилното поведение.

Бъди видим през зимата и в тъмното

Пешеходците трябва да обличат светли връхни дрехи или да използват светлоотразителни елементи.
Да се оглеждат и ослушват, особено ако са с шапка или качулка.  Пешеходците трябва да се движат по тротоара или банкета, в случай, че няма такива се движи по платното за движение противоположно на движението на превозните средства.

Глобата е 20 лв.

При организирано движение на група деца на възраст до 10 години може да се движи само по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка и задължително групата се води от най-малко двама възрастни. При пресичане на платното за движение водачът на групата е длъжен своевременно да подае сигнал съ Стоп палка или с ръка, за да спре движението на автомобили.

Глобата е до 30 лв. за водача на групата.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *