Единственият в България ритъм терапевт проведе обучение на деца със специални потребности

ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ СЕ ВКЛЮЧИХА В Т. НАР. РИТЪМ ТЕРАПИЯ В СТАРАТА СТОЛИЦА. ДОМАКИН НА СЪБИТИЕТО БЕ ЦЕНТЪРЪТ ЗА СОЦИАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ НА ДЕЦА И МЛАДЕЖИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. То се проведе в петък на обяд и представляваше забавни лечебни игри с барабани, които помагат на малчуганите да подобрят концентрацията, комуникацията и хармонията в себе си. Пионер на метода у нас е софиянецът Мартин Иванов, който за първи път посети социалното заведение. Той сподели, че макар да e тръгнал по друг път преди 20 г., вече вярва, че мисията му е била предначертана. Мартин има бакалавърска степен по композиция и аранжиране в Бостънския университет Berklee College of Music, магистърска и докторска степен по изкуствата и композицията в University of Massachusetts. Към тези дипломи добавя и тази за стопанско управление от СУ „Св. Климент Охридски“. В продължение на 15 години е бил преподавател по изкуство, композиция, хармония, музикална терапия и т.н. в Канада и САЩ. Връщайки се в България, решава да приложи опита си в социалната сфера, а обект на усилията му са всички деца с проблеми, които не им позволяват да се справят с ежедневието наравно с връстниците си.

„ХАРЕСВА МИ ДА ПОМАГАМ ЧРЕЗ РИТЪМА, НО НЕ РИТЪМА КАТО ИЗКУСТВО, А КАТО СРЕДСТВО ЗА ДОКОСВАНЕ НА ДЪЛБИНИТЕ НА ВЪТРЕШНАТА НИ ПРИРОДА. Не бива да забравяме, че начинът, по който говорим, ходим, тупти сърцето ни се случва под ритъм. Всичко около нас трепти с определена вибрация, а тя по своята природа е цикличност от действие и покой, което образува ритъм. Проблемите във всякакъв аспект са нарушаване на дисбаланса на естествения ритъм”, казва Мартин. Той коментира още, че постижението с ритъм терапия при всяко дете е индивидуално. Конкретно за малчуганите аутисти се изразява с на пръв поглед малки крачки, които обаче за тях са голям успех. „Тези деца имат затруднение да се съсредоточават върху нещо и ако възможностите им позволяват продължителност на концентрацията 2-3 секунди, след половингодишна терапия тя може да достигне до 10 секунди”, увери ритъм терапевтът.

Мартин Иванов постоянно пътува из България, за да може да посещава центровете за деца със специални потребности и да ги обучава на иновативния метод за лечение. Създава специални карти за игра, които се наричат ритъм карти „Дъга” и са провокирани от интереса на логопеди и психолози. „Тези карти могат да се използват за възстановяване на онази прекъсната връзка между родител и дете, като не е нужно майките и татковците да имат таланти или специални познания в музиката. В картите са зададени забавни игри, свързани с цветовете на дъгата, изпълнение на задачи тип щракане с пръсти, образуване на думи в ритъм, потропване с крака и други”, уточнява Мартин.

38 деца и младежи при капацитет 40 потребители има в момента в Центъра за социална рехабилитация и интеграция, казва управителят на центъра Ваня Иванова. И допълва, че често родители водят деца, които не могат да излизат без придружител, нямат възможности за самообслужване и не се ориентират в сезоните, времето и пространството. В продължение на месец специалистите в звеното работят с малчуганите и излизат с общо заключение за състоянието им, с какво могат да са полезни и как би преминала терапията им. С всяко дете работата е индивидуална, а услугите почасови. Посещенията са напълно безплатни, но за целта трябва да бъдат насочени към „Закрила на детето“ или социалната дирекция, които подготвят необходимите документи.

Галина ГЕОРГИЕВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *