10 четения

Милиони по света страдат от недохранване или от наднормено тегло

Вече почти всяка страна по света изпитва сериозни проблеми с храненето, предизвикани или от прекаляване с храната, водеща до наднормено тегло, или от нейната липса, предизвикваща недохранване, предава Ройтерс.
Агенцията цитира обхватно изследване на учени от Глобалния доклад по прехраната, обхванало 140 страни. Специалистите са на мнение, че съществуващите проблеми действат възпиращо върху цялостното развитие на обществото. Те изказаха становището, че е необходима всеобхватна промяна, за да се отговори на това здравно предизвикателство.
Докладът установи, че докато в световен мащаб недохранването на населението намалява, тези темпове не са достатъчни, за да покрият изискванията на Целите за устойчиво развитие на ООН. Една от тях предвижда до 2030 година да бъдат изкоренени всякакви форми на недохранване на планетата.
Изследването констатира, че над 155 милиона деца под 5-годишна възраст са със забавен растеж заради недохранване, а при 52 милиона от тях теглото им е под нормата и не отговаря на ръста им.
Другата страна на проблема е свързана със злоупотребата с храна, която засяга в глобален мащаб хора от всякакви възрасти. Докладът констатира, че два милиарда от 7-милиардното население на планетата, страдат от затлъстяване или са с наднормено тегло.
В Северна Америка една трета от мъжете и жените страдат от затлъстяване. В световен мащаб най-малко 41 милиона деца на възраст под 5 години са с наднормено тегло. В Африка над 10 милиона деца са с наднормено тегло.
Средствата, отделяни за справянето с недохранването, са се увеличили само с 2 процента, за да достигнат през 2015 г. 867 милиона долара. Експертите са на мнение, че те трябва драстично да се увеличат и призовават за тяхното нарастване до 70 милиарда долара в период от 10 години.

ИЗТОЧНИК:  БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!