Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Поставят филтри на комините в Горна Оряховица

ПОСТАВЯНЕ НА ФИЛТРИ НА КОМИНИТЕ, АЛТЕРНАТИВНО ОТОПЛЕНИЕ ЗА ЖИЛИЩНИТЕ СГРАДИ, В КОИТО СЕ ПОЛЗВА ТВЪРДО ГОРИВО, И ДОПЪЛНИТЕЛНО ОЗЕЛЕНЯВАНЕ са част от мерките за подобряване на качеството на въздуха в община Горна Оряховица. В началото на ноември автоматичната измервателна станция в града отчете първите за сезона превишения на нормата за фини прахови частици. Според действащото законодателство превишението на тази норма не трябва да бъде повече от 35 дни в годината. На 2 ноември, денят след пожара на автомобилни гуми, в железничарския град бе отчетена стойност от 153 микрограма при норма 50.

От общината отчитат, че замърсяването на въздуха в града се регистрира ежегодно само в отоплителния сезон в периода от ноември до март, което доказва, че основният причинител на замърсяване е битовото отопление. Все още голяма част от населението използва дърва и въглища през зимата. В тази връзка от местната администрация обявиха част от мерките, които са предприети за подобряване на качеството на въздуха. Програмата включва още оптимизиране на графика за метене и миене на улиците, особено пролетния сезон, облагородяване на междублоковите пространства, реконструкция на парковете, изграждане на детски площадки с много растителност. Очаква през 2018 г. мерките, насочени към битовото отопление, да бъдат финансирани със средства от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“.

От общината апелират към гражданите при възможност да ограничат използването на твърди горива или да преминат към употреба на изцяло сухи дърва и въглища с ниско съдържание на сяра и пепел.

В. ВАЛЕНТИНОВА

One thought on “Поставят филтри на комините в Горна Оряховица

  • 13.11.2017 в 12:46
    Permalink

    Гарата и Калтинец към Горна Оряховица ли са? Иска ми се да видя някой от бордеите с филтър на комина.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *