Двама преподаватели от ВТУ участват в италиански филм за богомилите | Вестник Борба - областен всекидневник, Велико Търново

Двама преподаватели от ВТУ участват в италиански филм за богомилите

Публикувана на: 14.11.2017г. 413 прегледа

ДВАМА ПРЕПОДАВАТЕЛИ ОТ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ ПРОФ. КАЗИМИР ПОПКОНСТАНТИНОВ И ДОЦ. РОСИНА КОСТОВА, ЗАСТАВАТ ПРЕД КАМЕРАТА НА италианския режисьор Фредо Валла, който снима документален филм за богомилите в Европа. По-голяма част от кадрите са били заснети в средновековния скален манастир край село Крепча, останалите във Велико Търново и Преслав. Лентата на италианеца ще бъде завъртяна по Discovery Channel и National Geographic.

„Идеята на филма е да разкаже за богомилите от малко по-различен ъгъл, затова и Фредо Валла пожела да събере различни мнения за богомилската ерес, както и нови изследвания“, обяснява проф. Попконстантинов, който е включен в екипа на режисьора и като консултант.

НА ЦАРЕВЕЦ СА ПРАВЕНИ КАДРИТЕ, ЗАСНЕТИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Хълмът е мястото, където Борил провежда прочутия събор против богомилите. Доц. д-р Росина Костова е говорила за мястото, където се предполага, че се е състоял съборът, а проф. Попконстантинов влиза в главната роля, когато снимките се местят в Преслав и в скалния манастир в Крепча. Именно търновският професор е откривателят на най-ранно датирания надпис в целия славянски свят в манастира в Крепча. Надписът ползва кирилицата и глаголицата като графична система и е от 921 г.

Центърът за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев” към Софийския университет и самият вуз са дали идеята на Фредо Валла да направи филма и той пристигнал в България заедно с екипа си, съставен от студенти от частната му академия за операторско майсторство. Филмът е копродукция на Италия, Франция и България и е поредният, в който се снима проф. Казимир Попконстантинов. Когато преди години той попадна на частица от мощите на св. Йоан Предтеча, филми за него направиха телевизии от Германия и Бразилия и американският канал History.

С. БОЯНОВА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *